CSA-bedrijf afhankelijk van Gentse goodwill: “Toekomstperspectief blijft uit”

Reportage

Ook wat gratis is, heeft zijn prijs. Landbouwer Maarten Cools (43) is zaakvoerder van CSA Goedinge in Afsnee, een coöperatief biologisch landbouwbedrijf. Alle activiteiten gebeuren op Gentse OCMW-gronden, die Maarten gratis mag gebruiken, onder bepaalde voorwaarden. Net nu Maartens bedrijf vorm heeft gekregen, dringt de onzekerheid zich op. “Een gebruiksovereenkomst is gratis, maar ik zou liever de bescherming hebben van een betaald pachtcontract.”

31 mei 2024 Ruben De Keyzer
Lees meer over:
Maarten CSA Goedinge

Nog tot en met 29 september loopt in het Gentse stadsmuseum STAM de expo 'Gentse Gronden'. In samenwerking met het Instituut voor Landbouw-, Visserij en Voedingsonderzoek (ILVO) brengt deze tentoonstelling recent en aankomend onderzoek rond publiek grondbezit onder de aandacht. Een studie die niet enkel leunt op cijfers, artefacten en kaarten, maar ook op mensen van vlees en bloed. VILT bezoekt de pachtende boeren die meewerkten aan de expo.

Landbouwer worden als je geen zoon bent van een vorige generatie, is haast onmogelijk. Toen OCMW Gent zeven jaar geleden een projectoproep deed voor landbouwprojecten, greep Maarten de kans om zijn droom alsnog waar te maken. Zijn visie rond biologische teelt in een CSA-model, vond duidelijk weerklank. De landbouwer kreeg een gebruiksovereenkomst voor drie maal negen jaar, en ging aan de slag.

eendjes web

Vandaag is CSA Goedinge in Afsnee een begrip bij liefhebbers van lokale, gezonde voeding. Het bedrijf levert biogroenten aan 450 volwassenen via een CSA-overeenkomst. Deelnemers betalen een vast bedrag om de werkingskosten van de boerderij te bekostigen, en mogen zo seizoenenlang delen in de oogst.

Einde contract

Een concept dat werkt, of zo leren toch de afgelopen zeven jaar. Maar nu de tijd vordert, kijkt Maarten meewarig naar de toekomst. “Wat is een jaar in de landbouw? Niets. Met mijn manier van landbouw wil ik het bodemleven fundamenteel verbeteren, maar het duurt decennia voor je daar de grootste resultaten van ziet. En tegen dan is mijn contract al lang ten einde. Bovendien voel ik er niet veel voor om de laatste jaren van mijn carrière nog een heel andere job te moeten zoeken.”

De overeenkomst is ook ten allen tijde opzegbaar in geval dit gebeurt voor het ‘algemeen belang’. “Van die bepaling heb ik eerlijk gezegd niet veel schrik, want het beleid staat achter mij”, zegt Maarten. “Maar het is wel tijd dat het beleid meer ambitie en bescherming toont, toekomstperspectief biedt.”

Het is tijd dat het beleid meer ambitie en bescherming toont en toekomstperspectief biedt

Maarten Cools - Bioboer

“Ik heb het gevoel dat ik maar blij moet zijn met mijn gratis gebruiksovereenkomst", zegt Maarten nog. "Maar dat is niet zo. Ik zou veel liever pacht betalen, desnoods meer dan de prijs, zodat ik mijn bedrijf zou kunnen runnen zoals ik wil.”

Nobel, maar verstandig?

Maarten heeft voor alle duidelijkheid wel lof voor het initiatief. Dat de stad hem ondersteunt in het ecologisch boeren, kan hij alleen maar toejuichen. De bedoelingen zijn goed, maar bij de uitwerking vallen er vragen te stellen. Zo is hij verplicht om 'arbeidszorg' te voorzien. Een nobel initiatief om mensen aan de slag te helpen, die niet meekunnen in het reguliere arbeidscircuit. "Elke week moet ik werk voorzien voor vijf FTE’s (fulltime equivalenten). Dat doen we dus ook. Maar dat dit standaard is opgenomen in dit type samenwerkingen, vind ik niet verstandig.”

Helpers

Maarten weet waarover hij spreekt: voor zijn boerenbestaan was hij jarenlang actief in de sociale sector. “En dus weet ik maar al te goed waarom je dit soort begeleiding niet zomaar mag gooien bovenop een boer zijn takenpakket. Ik begrijp wel waarom men dit doet. Landbouw heeft iets heilzaams, iets zorgelijks. Je ziet mensen hier tot rust komen. Je kan hier loskomen van de hectiek en de ritmes van het dagelijks leven.”

“Begeleiding vraagt werk en aandacht, en alle energie die je er als boer in steekt, kan niet gaan naar de productiviteit van je bedrijf. Daarbovenop kan je van een boer niet verwachten dat ze met diverse problematieken weten om te gaan. Dus hoezeer ik ook de waarde inzie van dit initiatief: eigenlijk zou stad Gent professionele begeleiders moeten voorzien die zijn opgeleid om deze mensen bij te staan.”

Eens verkocht...

Dan is er ook nog het grotere plaatje. Europa vraagt dat zijn lidstaten hun biolandbouwareaal opschalen naar 15 procent tegen 2030. “De stad zou hierbij kunnen helpen, maar dan moet ze dringend een landbouwvisie uitwerken”, zegt hij. “Die is er al voor een deel, en dit is een eerste stap. Maar tegelijk worden heel veel publieke gronden verkocht. Waarom ze dat doen? Onder meer om rusthuizen te bouwen. Te vernieuwen. En dat kost geld. Alle begrip. Maar wat dan? Zullen er over veertig jaar geen nieuwe rusthuizen meer nodig zijn? Men verkoopt gronden voor een éénmalig groot bedrag, en zo verliest de stad wel een constante inkomensstroom van pachtcontracten. Die pachtinkomsten zijn misschien niet de hoogste, maar na tientallen jaren tikt het wel aan.”

hoeve

Het gevolg van die verkopen, is ook voelbaar in Goedinge. De velden gebruikt Maarten misschien via een gratis gebruiksovereenkomst, maar de hoevegebouwen zijn privébezit. “Van een eigenaar die ons project gelukkig goed genegen is. Maar deze eigenaar moet ook aan zichzelf denken. Terecht, uiteraard. De hoevegebouwen gebruiken we dus niet gratis, en omdat we werken met een privépartij missen we bepaalde toekomstgaranties.”

Publieke gronden, private hoeve

Dat probleem is niet uniek aan Goedinge. In heel Vlaanderen worden oude hoeves opgekocht en omgebouwd tot ruime, fraaie woningen door gegoede eigenaars. Maar zonder hoevegebouwen is het erg moeilijk om de omliggende landbouwgronden nog te bewerken.

“Het is absurd”, zegt Maarten. “Ik ben blij dat de eigenaar ons genegen is, maar eigenlijk hadden deze gebouwen nooit verkocht mogen worden. Ik denk dat dit het zoveelste gevolg was van een maatschappelijk gebrek aan respect voor de landbouw. Hopelijk komt het inzicht er ooit.”

Ook de brede maatschappij zal lijden onder een gebrekkig landbouwbeleid, meent Maarten. “Ik denk dat voedsel te goedkoop is”, zegt hij. “Er moet een marge worden berekend voor ecologische inspanningen, want die moeten er komen. Gangbaar bedrijf of niet. Er zijn mensen die geen bio kopen vanwege de prijs, maar ik geloof dat bioprijzen ooit de normale prijzen zullen worden. En het is de overheid haar verantwoordelijk om gezonde voeding alsnog betaalbaar te houden. Het zal veel kosten, maar met gezonde voeding voor iedereen zullen de kosten voor onze zorg eveneens dalen.”

Maarten Cools op weide

Voedselzekerheid

Dat Maarten de zorg aanhaalt, is niet toevallig. CSA Goedinge wil een samenwerking opstarten met AZ Maria Middelares. “Historisch gezien dienden OCMW-gronden om de armen en de zieken te voeden, dus het zou mooi zijn om deze geschiedenis te herhalen. Vroeger rekenden de steden immers op deze omliggende gronden om hun bevolking te voeden. Vandaag wordt onze voeding van her en der geïmporteerd. Maar we hebben met corona en de oorlog in Oekraïne gezien hoe fragiel dat systeem is.”

“We moeten onze kijk op voeding veranderen”, zegt Maarten nog. “Bio bedient vandaag een nichepubliek, maar beleidsmatig moet er een ommekeer komen. Seizoensgebonden groenten zijn goedkoper. Moesten de grootkeukens van onze ziekenhuizen en overheidskeukens meer seizoensgebonden werken, zou de prijs van lokale voeding nog best goed meevallen. Ook voor mij als zaakvoerder zorgt onze variatie aan teelten voor inkomenszekerheid."

Men verkoopt gronden voor een éénmalig groot bedrag, en zo verliest de stad wel een constante inkomensstroom van pachtcontracten

Maarten Cools - Bioboer

Publieke gronden voor de toekomst

Volgens Maarten kunnen de gronden ook een ecologische werking stimuleren. “Men praat altijd over het klimaat, maar het verlies van biodiversiteit is een veel grotere ramp. In 30 jaar tijd zijn 75 procent van onze insecten verdwenen. In China doet men aan bestuiving met wattenstaafjes omdat er niet genoeg bijen zijn. Dat is toch waanzin?”

“Er zijn de technologische optimisten, die geloven dat we deze problematiek kunnen verhelpen met GGO’s en andere innovaties, maar daar geloof ik niet in. De natuur is zo complex en niet na te bootsen. We weten minder over ons bodemleven dan over het heelal. Net daarom lijkt het me heel waardevol moest de overheid meer ambitie tonen, de publieke gronden die ze hebben niet verkopen, maar net gebruiken om een duurzame manier van werken te stimuleren.”

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek