Vooruit wil uitleg in parlement over verband tussen stikstof en hooikoorts
nieuwsNet zoals de pollen blijft ook het debat over het verband tussen stikstofbemesting en hooikoorts in de lucht hangen. Vooruit wil daarom dat de onderzoekers hierover tekst en uitleg geven in het Vlaams parlement. Landbouwminister Jo Brouns (cd&v) blijft echter sceptisch. Volgens hem is de link met de Vlaamse landbouwpraktijk beperkt: “Hier worden percelen juist vroeg gemaaid, nog vóór de pollen zich vormen. Iedereen met enige landbouwkennis zal dat beamen.”
Graslanden die bemest zijn met stikstof, produceren tot zes keer meer stuifmeel dan graslanden die niet bemest zijn met stikstof. Daardoor ondervinden hooikoortspatiënten meer impact, blijkt uit een onderzoek van KU Leuven, UAntwerpen en Sciensano. Het stuifmeel lokte ook sterkere immuunreacties uit bij hooikoortspatiënten.
Het onderzoek riep minstens evenveel reacties op als het stuifmeel bij hooikoortspatiënten, in geen tijd ontstond een golf van kritiek en opgetrokken wenkbrauwen. De onderzoekers van het Instituut van Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) en UGent-professor Geert Haesaert wezen erop dat het onderzoek voorbij ging aan de grasteeltpraktijk op meer dan 90 procent van het Vlaamse grasareaal. "Er is sprake van een multidisciplinair team dat het onderzoek heeft uitgevoerd, maar hadden in dat team ook landbouwkundigen gezeten, dan was men op de hoogte geweest dat graslanden die in bloei komen nagenoeg volledig verdwenen zijn uit het agrarisch landschap sinds de jaren ’70", klonk het. In de praktijk maaien landbouwers grassen reeds voor ze in bloei komen en pollen ontstaan.
In een tegenreactie stelde onderzoeker Tobias Ceulemans (UAntwerpen) dat de studie inderdaad niet gaat over de raaigrasgraslanden die landbouwers maaien, maar de graslanden waar Grote Vossenstaart domineert. En die komen wel degelijk in bloei. Bemeste vossenstaartgraslanden zouden volgens Ceulemans ook deel uitmaken van het areaal aan landbouwgraslanden.
Toch werd met het onderzoek voor het eerst een link gelegd tussen de impact van stikstof op de gezondheid. Vlaams parlementslid Bieke Verlinden van Vooruit wil nu een hoorzitting organiseren met de onderzoekers. "De gezondheidsschade is enorm, maar ook de maatschappelijke schade. Meer ziektedagen, meer druk op de gezondheidszorg, en meer kosten via terugbetaling van medicatie. Dat alles bovenop de schade aan onze natuur", klinkt het bij Verlinden.
In een reactie liet minister Brouns zich uit over de kwestie: "Er is weinig verband met de Vlaamse praktijk, hier worden percelen net vroeg gemaaid. Een slimme boer laat zijn gras niet in bloei komen, iedereen die een beetje van landbouw kent, zal dat beamen." Eerder op de dag, bij de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst tussen ILVO en INBO, onderstreepte hij nogmaals de meerwaarde van een afstemming tussen wetenschap en praktijk: "Het is van groot belang dat kennis, maar ook praktijkervaring tussen onderzoekers gedeeld worden. Verkeerde beelden leiden tot polarisatie."
De minister relativeerde ook de gezondheidsimpact. "Ik ben van mening dat we beter spaarzaam omgaan met termen als gezondheidsschade. Ik begrijp dat veel pollen in de lucht enorm lastig zijn voor mensen met hooikoorts. Maar stuifmeel is natuurlijk niet vergelijkbaar met één of andere chemische stof die door een fabriek wordt uitgestoten."

Bron: Belga / Eigen berichtgeving