ILVO en INBO verstevigen wetenschappelijke samenwerking tussen landbouw en natuur
nieuwsHet Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) en het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) slaan de handen steviger in elkaar. Met de ondertekening van een ‘Memorandum of Understanding’ leggen de twee onderzoeksinstellingen de basis voor een structurele samenwerking, voorbij losse projecten en vrijblijvende initiatieven. “We hopen hiermee ook de onderlinge communicatie te verbeteren, wat moet resulteren in een verrijking van inzichten langs beide kanten”, duidt Hilde Eggermont, administrateur generaal van INBO.
De twee grootste Vlaamse wetenschappelijke instellingen zullen voortaan nauwer samenwerken. “We willen onze medewerkers aanmoedigen om meer met elkaar in gesprek te gaan en spontaner de samenwerking op te zoeken. Het zou een vanzelfsprekendheid moeten worden dat ze elkaar vinden in hun onderzoek”, aldus Eggermont.
Het gezamenlijke initiatief werd bezegeld door een ondertekening van een ‘Memorandum of Understanding’ op een natuurinclusieve boerderij in Bierbeek. Ook Vlaams minister van Landbouw, Omgeving en Natuur Jo Brouns (cd&v) zette zijn handtekening onder het akkoord. Eerder doopte hij het al om tot ‘het Verdrag van de Herpendalvallei’, om het belang en de symboliek van deze samenwerking te benadrukken.
“Ik ben bijzonder blij dat net deze twee toonaangevende instellingen zich engageren om de polarisatie van voorbije jaren te overstijgen”, aldus Brouns. “Hun samenwerking komt er op een moment waarop samenwerking tussen landbouw en natuur onder druk staat. Terwijl net nu wederzijds vertrouwen nodig is om samen de grote natuur- en landbouwuitdagingen aan te pakken.”
Eensgezindheid over wetenschappelijke feiten
Met gebundelde kennis en wetenschappelijke expertise willen de instellingen richting geven aan een duurzaam en goed onderbouwd beleid in Vlaanderen. Die ambitie stelt minister Brouns op prijs: “We hebben wetenschappelijk onderbouwde kennis met een breed draagvlak nodig. Dit vormt een krachtige leidraad voor beleidskeuzes.”
ILVO en INBO werken vandaag al samen, onder meer aan twee grootschalige projecten. In het ‘Meetnet Biodiversiteit Agrarisch Gebied’ wordt biodiversiteit in landbouwgebieden in kaart gebracht waarbij INBO focust op landbouwvogels en bestuivers, en ILVO de bodembiodiversiteit onderzoekt. Het andere project ‘Cmon’ richt zich op de monitoring van koolstofopslag in bodems, zowel in landbouw- als natuurgebieden.
“Door samen te werken met ILVO leren we veel bij over landbouw in zijn bredere context”, aldus Eggermont. “ILVO is heel pragmatisch: de onderzoekers kijken steeds ook naar de impact op het terrein en plaatsen landbouw binnen het grotere geheel van kringlopen en productieketens.”
Polarisatie binnen de instellingen
Naast het delen van kennis en praktijkervaring heeft het ‘Memorandum of Understanding’ ook een vlottere communicatie tussen beide instellingen tot doel. Dat moet helpen om externe misverstanden, maar ook interne polarisatie in de instellingen te vermijden. “Dat is geen vanzelfsprekendheid”, erkent Hilde Eggermont. “Met dit memorandum willen we ook het goede voorbeeld geven: we moeten meer met elkaar in gesprek gaan. We moeten streven naar een gedeeld verhaal en een breed draagvlak, en vermijden dat we elkaar onbedoeld tegenwerken of tegenstrijdige boodschappen uitsturen. Soms sluipt er polarisatie in omdat nuance in communicatie verloren gaat. Daarom moeten we onze wetenschappelijke inzichten actief delen, maar tegelijk oog blijven houden voor elkaars perspectief.”
Wat is INBO en ILVO?
INBO is het onafhankelijk onderzoeksinstituut van de Vlaamse overheid dat het biodiversiteitsbeleid en -beheer onderbouwt en evalueert. “Naast de ondersteuning van het beleid via onze kennis, reiken we ook oplossingen aan”, aldus Eggermont, die 270 medewerkers aanstuurt. INBO ondersteunt ook organisaties voor onder meer natuurbeheer, landbouw en jacht. Dit jaar investeert de Vlaamse overheid precies 40 jaar in een eigen wetenschappelijke instelling voor natuuronderzoek.
ILVO werkt aan de verduurzaming van de landbouw, visserij en agrovoedingssector in eerste instantie in Vlaanderen, maar bij uitbreiding ook in België, Europa en in de rest van de wereld. “Wij bouwen kennis op om op een maatschappelijk verantwoorde manier, binnen de grenzen van onze planeet, voldoende, gezond en gevarieerd voedsel te kunnen produceren voor tien miljard mensen tegen 2050”, aldus Joris Relaes, administrateur-generaal. In ILVO’s strategie staan onder meer systeemdenken en integratie van stielkennis met nieuwe technologie centraal. “Waarden als circulariteit en efficiënt gebruik van water en nutriënten zijn we gaandeweg uit het oog verloren. Die basisinzichten moeten we heropnemen, niet op een ‘Bokrijk-manier’, maar met de moderne tools van vandaag." Ruim 750 medewerkers realiseren dagelijks onafhankelijk onderzoek bij ILVO.