header.home link

Vlaamse Oekraïnelening staat ook open voor land- en tuinbouwers

23 juni 2022

Ook land- en tuinbouwers komen in aanmerking voor de Oekraïnelening van de Vlaamse overheid. “Bedrijven die kunnen aantonen dat zijn in liquiditeitsnood zitten omwille van de oorlog in Oekraïne kunnen op die manier een goedkope lening krijgen”, legt Vlaams minister van Economie en Landbouw Jo Brouns (cd&v) uit.

Lees meer over:

Sinds 28 februari van dit jaar konden bedrijven die werden getroffen door de gevolgen van de coronapandemie een overbruggingskrediet aanvragen bij VLAIO en de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV). Het gaat over bedragen tot 200.000 en 400.000 euro aan een rentevoet van 1 procent, respectievelijk voor kleine en middelgrote ondernemingen. In Vlaanderen werden al 815 aanvragen goedgekeurd, goed voor 81,5 miljoen euro en nog een 160-tal dossiers zijn in behandeling. Met dit geld krijgen de bedrijven drie jaar de tijd om hun werkkapitaal weer op niveau te krijgen.

Deze overbruggingslening werd recent hervormd naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne, al ligt dit wel nog ter goedkeuring voor bij de Europese Commissie. “Het gaat om een brede, generieke maatregel om ondernemers met liquiditeitsnoden, als gevolg van de Oekraïne-crisis, te helpen”, aldus de minister. “Deze lening staat ook open voor land- en tuinbouwers, net als voor andere sectoren.”

Dat betekent dat land- en tuinbouwbedrijven die bijvoorbeeld door de gestegen energiekost, de aanhoudende inflatie, verstoorde handelsrelaties,... een probleem met liquiditeiten ervaren, deze overbruggingslening kunnen aanvragen. Ook hogere kosten voor inputs als meststoffen of veevoeder die niet of onvoldoende gecompenseerd worden door eventueel hogere prijzen die boeren krijgen voor hun producten, zijn voldoende reden om zo’n overbruggingskrediet aan te vragen.

Mertens en Brouns

“Land- en tuinbouwers die zo’n lening willen aanvragen, zullen hun aanvraag voldoende motiveren”, legt Bart Croes, woordvoerder van minister Brouns uit. “Een algemene uitleg zal niet volstaan voor VLAIO. Het is belangrijk dat de ondernemer met concrete cijfers en met uitleg over zijn situatie, zijn aanvraag stoffeert.”

Een aanvraag indienen kan nog tot 15 december 2022 bij VLAIO. De interestvoet voor de komende periode ligt op 1,5 procent.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek