Vlaamse aardbeientelers geplaagd door lage prijzen

Sinds kort voor Pasen is de aardbeienprijs aan het kwakkelen. De huidige klokprijzen zijn niet voldoende om de kosten te dekken. Experts verklaren de prijsontwikkeling door het grote volume dat momenteel op de markt beschikbaar is. Dat volume is dan weer te verklaren door de hoge gasprijzen, waardoor serretelers minder zijn gaan stoken en de productie vertraging heeft opgelopen.

13 mei 2022  – Laatst bijgewerkt om 13 mei 2022 13:54

“Door de hoge gasprijzen zijn serretelers minder gaan verwarmen en is hun productie naar achteren geschoven. Daarnaast zie je dat de vollegrondtelers door het goede voorjaarsweer sneller in productie zijn gekomen. Hierdoor is er een grote overlap tussen beide teelten ontstaan”, vertelt Miguel Demaeght van BelOrta. De coöperatieve groente- en fruitveiling telt ongeveer 300 hectare aardbeienteelt. Zo’n 60 hectare daarvan betreft verwarmde serreteelt.

De overlap tussen beide teelten verklaart het grote aanbod op dit moment. “Dinsdag werd er ongeveer 400 ton aardbeien aangeboden op de verschillende Belgische veilingen. Dat volume ligt normaal op 250-300 ton”, begint Demaeght zijn verklaring voor de lage aardbeienprijzen. Het fruit scoort momenteel gemiddeld 1,1 euro per  500 gram op de veiling, terwijl dat vorig jaar nog boven de 5 euro lag. “Sinds de periode kort voor Pasen is de prijsvorming heel zwak, met korte heroplevingen, maar deze zijn niet voldoende om een boterham te verdienen."

Sinds de periode kort voor Pasen is de prijsvorming heel zwak, met korte heroplevingen, maar deze zijn niet voldoende om een boterham te verdienen

Miguel Demaeght - BelOrta

Verkoopprijs is lang niet kostendekkend

Raf Quirijnen, die in een serre in op de grens tussen Loenhout en Hoogstraten tomaten teelt, beaamt dat de prijzen abominabel zijn. “De prijs zou eigenlijk minstens twee keer zo hoog moeten zijn rond deze periode van het jaar.” Quirijnen geeft aan dat het moeilijk is om de kostprijs van aardbeienteelt te bepalen. “Dat is sterk afhankelijk van bedrijf, teelt en seizoen”, aldus de teler die wel benadrukt dat de huidige opbrengst de kosten verre van dekt.

Samen met het aanbod is uiteraard de vraag bepalend voor de prijsvorming. Deze vraag ligt momenteel op een laag niveau. Normaal gaat 65 tot 70 procent van de Belgische aardbeien op export, maar de vraag uit het buitenland is momenteel erg laag. “Normaal gaat er deze periode veel naar Scandinavië en Duitsland, maar dat is nu niet het geval. Ook daar is al veel productie van eigen volle grond”, aldus Demaeght die vermoedt dat de oorlog in Oekraïne een rol speelt. “Bulgaarse, Griekse en bijvoorbeeld Turkse aardbeien, die normaal gezien naar Oost-Europa gaan, vinden momenteel ook hun weg naar bijvoorbeeld Duitsland.”

BelOrta handelsmissie UK

Volgens de BelOrta-expert speelt ook de koopkracht in België een belangrijke, nadelige rol. “Verschillende klanten melden ons dat de bestedingskracht lager ligt als gevolg van de inflatie. Die maakt dat consumenten uit de middenklasse bewuster inkopen doen en in plaats van drie bakjes aardbeien er nu maar twee, één of helemaal geen meenemen.”

De inflatie geldt overigens niet alleen voor de consument. Ook de producenten en de veilingen hebben te maken met gestegen kosten. “Alleen al de prijs voor verpakkingen is flink gestegen”, vertelt Demaeght. Dit maakt dat de kostprijs in de aardbeienketen behoorlijk gestegen is. Eigenlijk zouden de telers dus meer moeten krijgen dan in 2021 om dezelfde marges te maken. Dat is dus niet het geval, waardoor veel telers volgens hem momenteel zware tijden doormaken.

Handelsmissie naar de UK

Aan toekomstige voorspellingen wil Demaeght zich niet wagen. “Het is te hopen dat het Europese volume op de markt snel afneemt, en de export weer op gang trekt.” Misschien dat Groot-Brittannië het leed enigszins kan verlichten. BelOrta was deze week één van de 214 bedrijven die deelnam aan de economische missie van België naar het Verenigd Koninkrijk (VK) en de aardbeien er in de kijker heeft gezet.

"Supermarktprijs te hoog"

Aardbeienteler Steve Schrijvers met 2,5 hectare serreteelt in Minderhout stelt dat de supermarkten een te hoge prijs rekenen voor de aardbeien. “Momenteel worden de aardbeien voor 4 euro per bakje aangeboden. Dat is gewoon te veel, zeker in deze onzekere tijden. Daarnaast worden aardbeien niet altijd evengoed gepresenteerd in de supermarkt en blijven ze te lang staan.”

Zelf biedt hij aardbeien in zijn boerderijautomaat aan voor 2 euro per bakje. Dat is relatief goedkoop. “Hiermee wil ik ook een statement maken dat aardbeien in de retail te duur verkocht worden. Het gaat als een lopend vuurtje rond dat de aardbeien hier maar 2 euro kosten en de verkoop loopt als een tierelier.” Volgens Schrijvers zijn omringende fruitverkopers  genoodzaakt zijn prijssetting te volgen.

Boerderijautomaat Steve Schrijvers

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: BelOrta

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek