Klokprijzen glasgroenten zakken onder vijfjarig gemiddelde

De prijzen voor veel glasgroenten gaan door een dal en liggen onder het vijfjarig gemiddelde. De prijsdaling is ingezet in de week na Pasen. Dit blijkt uit de cijfers van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT). De organisatie benadrukt dat het een momentopname is, maar dat het wel zorgen baart. Om de sterk gestegen kosten te compenseren zou de prijs flink boven het vijfjarige gemiddelde moeten liggen.

4 mei 2022  – Laatste update 4 mei 2022 19:52
Lees meer over:

De week na Pasen is vaak een periode dat de prijzen voor groenten en fruit sterk dalen en dat was dit jaar niet anders. Een week later (week 17) heeft deze prijsdaling zich voortgezet. De prijs voor losse tomaten is met de helft gedaald ten opzichte van de week voor Pasen: 61 eurocent versus 2,2 euro. Ook de trostomaten daalden form in prijs. Voor een kilo werd gemiddeld 78 eurocent betaald. In week 15 was dat nog 2,6 euro. Voor beide producten lag deze prijs onder het vijfjarige gemiddelde.

Dit is enerzijds verbazingwekkend. Door de hoge energiekosten werd er deze winter minder belicht en ligt het aanbod lager dan in voorgaande jaren. “Anderzijds zien we wel dat het tomatenaanbod de afgelopen week sterk steeg”, vertelt Luc Vanoirbeek, algemeen secretaris van VBT. “Door de hoge gasprijzen hebben veel telers later opgezet. Deze productie komt nu op de markt.”

Momentopname, maar reden tot grote bezorgdheid

Ook voor andere serregroenten, zoals komkommers, sla en paprika is er sprake van een sterke prijsdaling. Alleen aubergine ontkomt aan de malaise. Vanoirbeek stelt desondanks dat er geen reden tot paniek is, maar wel tot grote bezorgdheid.  “Dit is natuurlijk een momentopname. Volgende week kan het weer anders zijn.” Toch hoopt hij op een spoedig herstel van de markt. De huidige prijzen zetten de rentabiliteit van de serretelers sterk onder druk. "Mochten de prijzen niet stijgen, is overheidssteun vereist", meent Vanoirbeek.

Op dat gebied zijn er positieve berichten voor de telers.  Zo stelde de Europese Unie in maart bijvoorbeeld al een steunpakket van 500 miljoen euro beschikbaar om de Europese landbouwers te ondersteunen om de gevolgen van de gestegen kosten door de oorlog in Oekraïne op te vangen. Van dit geld is 2,7 miljoen euro bestemd voor Vlaamse land- en tuinbouwers.  De Vlaamse minister voor Landbouw Hilde Crevits (CD&V) legt hier 5,5 miljoen euro op toe waardoor het totale steunbedrag voor de Vlaamse land- en tuinbouwers 8,1 miljoen euro bedraagt. Hoe het geld over de sector verdeeld gaat worden, is nog niet bekend. 

Ruim 8 miljoen euro om Vlaamse landbouwsector door Oekraïne-crisis te loodsen
Uitgelicht
Om de voedselzekerheid te garanderen tijdens het conflict tussen Rusland en Oekraïne komt Vlaanderen over de brug met 5,5 miljoen euro extra middelen voor de land- en tuinbouw...
20 april 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek