Biopluimveehouders luiden de alarmklok

De corona crisis, de oorlog in Oekraïne en de nieuwe Europese biowetgeving hebben een zware impact op de biologische leghennenhouders. In een open brief trekken ze aan de alarmbel: hun prijs per ei moet met een kwart omhoog om te kunnen blijven produceren.

7 april 2022  – Laatste update 8 april 2022 14:13
biologische kippen_BioMijnNatuur

Geert Seynaeve uit Ichtegem heeft 15.000 biologische legkippen. Sinds 1997 hield hij hennen in een vrije uitloopsysteem en in 2010 schakelde hij volledig over op biologische productie: “Een jaar geleden kostte een vrachtwagen biologisch voeder mij 12.000 euro, vandaag is dat 17.000 euro. En iedere week komt er nog bij. Op een jaar tijd zijn onze voederkosten met 40 procent gestegen.” Eerder al schreven we over hoe belangrijk de Oekraïense import is voor producenten van biologische voeders.

Het marktaandeel van de biologische versproducten in Vlaanderen stabiliseert vandaag rond de 2,2 procent, maar met 11 procent van de markt voor thuisconsumptie zijn de eieren de kampioen onder de bioproducten. Bijna één Vlaming op drie koopt wel eens bio-eieren. Alleen de biologische vleesvervangers doen het nog beter. In Wallonië is bijna 1 op 4 van alle verkochte eieren biologisch.

Met 60 procent van de verkoop zijn de supermarkten het belangrijkste kanaal. Laura Van Vooren van Bioforum: “In de biologische legkippenhouderij hebben we veel kleinschalige initiatieven; een CSA-boerderij met kippen, productie in mobiele kippenstallen, maar de lange keten blijft het belangrijkste afzetkanaal. Daar zijn het een 20-tal legkippenbedrijven die het Vlaamse aanbod moeten garanderen.”

Een jaar geleden kostte een vrachtwagen biologisch voeder mij 12.000 euro, vandaag is dat 17.000 euro. En iedere week komt er nog bij. Op een jaar tijd zijn onze voederkosten met 40 procent gestegen

Geert Seynaeve - Biopluimveehouder

Prijzen liggen vast voor een jaar

De afhankelijkheid van de supermarkten breekt de bio-boeren nu zuur op. “Wij onderhandelen met de pakstations over prijzen bij de opzet van een nieuwe ronde en daarna liggen die voor een jaar à anderhalf jaar vast. Als de supermarkten geen toegift doen op de biologische eierprijs dan zijn we genoodzaakt om onze stallen leeg te laten staan of zelfs koppels vroeger af te voeren. Wij kunnen deze overmacht niet langer op ons eentje financieel dragen”, zegt Seynaeve.

Voor boeren die nog maar net een nieuwe stal in gebruik hebben genomen is de situatie nog acuter. Wim Kerkhove en Liesbeth Hanssens uit uit het West-Vlaamse Ruddervoorde heeft een gemengd bedrijf met 120 gangbare melkkoeien en een bioleghennenstal sinds 2020. Vorige zomer heeft hij zijn twee ronde kippen opgezet: “Wij krijgen van ons pakstation 16 cent per ei. Onder normale omstandigheden zijn de voederprijzen 50 à 60 procent van onze kosten. Vandaag zitten we per ei al met 3 cent extra per ei aan duurder voer en het einde is helaas nog niet in zicht. Dat betekent eigenlijk dat we nu produceren met verlies.”

Vandaag zitten we per ei al met 3 cent extra per ei aan duurder voer en het einde is helaas nog niet in zicht. Dat betekent eigenlijk dat we nu produceren met verlies

Wim Vandekerckhove - Biopluimveehouder

Voor de beide bioboeren moet de prijs voor de boer minstens met een kwart omhoog naar 20 cent per ei. En dat is de prijs die naar de boeren gaat. Ook voor de pakstations is alles duurder geworden: de prijs van verpakkingskartons en ook van transportkosten gaat mee de hoogte in. De biologische eieren zitten daarmee in hetzelfde schuitje als de bio-melk, die een kleiner marktaandeel heeft, maar wel een groter volume aan totale bestedingen. Terwijl er tussen de gangbare melkprijs en de biologische melkprijs nog maar een paar cent verschil zitten, komt ook de prijs van het gangbare scharrelei steeds meer in de buurt van het biologisch ei. Vandaag al bedraagt de prijs daar bijna 12 cent per ei. Die prijs wordt mee omhoog gestuwd door de vraag vanuit de industrie voor verwerking.

Onder normale omstandigheden zijn de eieren het biologische product met het grootste prijsverschil ten opzichte van gangbare productie. Waar de prijsvork voor de meeste bioproducten rond de 50 procent duurder ligt, is dat voor de eieren bijna 100 procent. Met de gangbare voederprijzen die op het niveau liggen van bio-voeder een jaar geleden, lijkt het weinig realistisch dat dat prijsverschil zich zal herstellen. Want de problemen door de Oekraïnse crisis zijn nog niet ten einde en de Europese verordening blijft vooralsnog gelden.

prijzen bio

Schaarste nog niet voorbij

“80 procent van onze zonnebloemschilfers worden geïmporteerd uit Oekraïne en Rusland. Als iedereen zich nu op die andere 20 procent moet richten is het onvermijdelijk dat de prijs omhoog gaat en dat de voorraad ooit opraakt. Wij hebben al met onze voederleveranciers gesproken, ze nemen al een maand geen nieuwe klanten meer aan en bereiden zich voor om de samenstelling van het voeder te herformuleren”, zegt Seynaeve.

De crisis in de biologische pluimveesector doet meteen ook de vraag rijzen hoe realistisch de Europese plannen van de Farm-to-Fork-strategie nog zijn. Ook de nieuwe strengere Bioverordening die op 1 januari in voege ging, zet de rendabiliteit onder druk. Seynaeve: “Het is gemakkelijk om ambitieus te zijn, maar we mogen niet vergeten dat het voedsel dat we produceren ook opgegeten moet worden. De nieuwe regels rond ontworming zorgen ervoor dat we bij een behandeling met een periode zitten van 9 dagen waarin we onze eieren niet als bio mogen verkopen. De moederdieren moeten ook biologisch zijn, wat ook weer een meerkost betekent. Het voer mag geen 5 procent gangbare ingrediënten meer bevatten wat op zich niet onoverkomelijk is, maar vandaag wel alles extra duur maakt.”

Op Europees niveau wordt nu door verschillende landen waaronder Nederland en Duitsland gelobbyd voor een tijdelijke ontheffing. “Ook vanuit Bioforum pleiten we hiervoor”, zegt Laura Van Vooren, “Een beslissing wordt op korte termijn verwacht.” Ondertussen zou er ook een opening zijn voor hogere prijzen bij een aantal retailers, maar het blijft afwachten of dit de toegenomen kosten van de landbouwers zal dekken.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek