Verenigde Veehouders zien ledenaantal snel stijgen

De Verenigde Veehouders hebben het oor van de nationale media weten te vinden met hun geplande rechtszaak tegen het stikstofakkoord. Advocaat van de vereniging, Walter Van Steenbrugge, maakt op 11 januari zijn opwachting in De Afspraak op Canvas. Inmiddels is het ledenaantal van de boerengroepering verdubbeld en lopen er gesprekken met andere gelijkaardige initiatieven in Vlaanderen om de krachten te bundelen.

3 januari 2023  – Laatst bijgewerkt om 4 januari 2023 10:08
Lees meer over:
vleesveevleeskoewitblauw

Boerenhart, Boerensjaal, Trekkers van de Kar, Stuurgroep Turnhouts Vennengebied: het zijn een aantal Vlaamse organisaties die in 2022 zijn opgericht als reactie op de stikstofplannen van de Vlaamse overheid die volgens de boeren een bom leggen onder de toekomst van de veehouderij. Andere plannen, zoals MAP7, raken de landbouw in de volledige breedte.

Vzw Verenigde Veehouders is ook één van deze boerenverenigingen die 2022 werd opgericht. De organisatie vergaarde rond de jaarwisseling nationale bekendheid door de rechtszaak die haar advocaat, Walter Van Steenbrugge, aankondigde tegen het stikstofdecreet. Alhoewel de definitieve PAS-wetgeving nog in de maak is, wijst de topadvocaat onder andere op de wankele rekenmodellen die eraan ten grondslag liggen.

Na de aangekondigde rechtszaak is het ledenaantal op enkele dagen tijd verdubbeld tot 300, vertelt Stefanie Geurts die in Brakel, in de Vlaamse Ardennen, met haar echtgenoot een rundveebedrijf uitbaat. Samen met veearts Peter De Swaef staat zij aan de basis van de oprichting van de organisatie in juni vorig jaar. “De rekenmodellen kloppen van geen kanten. Ze zijn gebaseerd op aannames en er heeft nog nauwelijks monitoring van de ammoniakemissies van veebedrijven plaatsgevonden”, vertelt De Swaef die als dierenarts een groot stuk van Vlaanderen doorkruist. 

Hoe meer leden wij hebben, hoe sterker we staan in de onderhandelingen met de Vlaamse overheid

Stefanie Geurts - Verenigde Veehouders

Vereniging van organisaties

Volgens De Swaef voelen boeren zich te weinig vertegenwoordigd door de landbouworganisaties in Vlaanderen en is een kundige rechtsgang op korte termijn de beste methode om het stikstofakkoord een halt toe te roepen. Protesten op straat brengen volgens hem geen zoden aan de dijk. “Met tractoren op de weg bereik je juist het tegenovergestelde en krijg je de burgers tegen je.” Deze burgers zouden zich juist achter de boeren moeten scharen en daarom zien Verenigde Veehouders ook wel (lange termijn) heil in ludieke acties zoals die van Boerenhart die gericht zijn op het dichten van de kloof tussen burger en landbouw.

De organisatie pleit ook voor samenwerking tussen de verschillende nieuwe verenigingen om zodoende meer publiek te bereiken en een vuist te kunnen maken naar de politiek. “Hoe meer leden wij hebben, hoe sterker we staan in de onderhandelingen met de Vlaamse overheid”, aldus Geurts. Momenteel lopen er gesprekken tussen de verschillende initiatieven om de samenwerking vorm te geven. 

Dat wordt beaamd door Jos Bols die betrokken is bij de Stuurgroep Turnhouts Vennengebied. “Wij zijn uiteraard voorstander van samenwerking.” Maar hij voegt meteen een beperkende voorwaarde toe: “De Verenigde Veehouders verzetten zich tegen de generieke maatregelen, terwijl wij de gebiedsgerichte maatregelen in het Turnhouts Vennengebied bestrijden. Onze belangen liggen niet altijd in dezelfde lijn.” 

Door de krachten waar mogelijk te bundelen, kunnen er misschien ook meer boeren geactiveerd worden, aldus De Swaef die aangeeft dat het niet altijd makkelijk is de veehouder te bereiken. “Veel veehouders zijn al wat ouder en zitten niet zo veel achter de computer. Het is daarom niet altijd eenvoudig om hen via sociale media te bereiken.” Mogelijk dat het optreden van Van Steenbrugge in de Afspraak ook hen kan bereiken en tot een tweede golf van ledentoestroom leidt.

De advocaat is te gast bij De Afspraak op Canvas op 11 januari. Eerder zat hij al aan tafel bij Kanaal Z (te bekijken vanaf 05:30) en in De Ochtend op Radio 1, waar hij meer tekst en uitleg gaf bij de plannen van de Verenigde Veehouders.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek