Boerenprotest in West-Vlaanderen deint uit

Na de boerenkerkhoven en kruisen in de Westhoek schakelen de anonieme landbouwers van Boerenhart Vlaanderen nu nog een tandje bij in Ieper en in Izegem. Voor het Ieperse stadhuis dumpten ze dinsdagnacht zelfs zo’n 17 ton aarde.

8 december 2022  – Laatst bijgewerkt om 12 december 2022 13:54
Boerenhart VL foto 5

“Boer is liefde! Natuur vindt grond, kado voor Valentijn.” Dat was de boodschap, samen met een berg gedumpte aarde aan het Ieperse stadhuis. De anonieme protestbeweging Boerenhart Vlaanderen was zich beginnen organiseren na uitgelekte MAP7-voorstel. Met de actie willen ze protesteren tegen de grondhonger voor natuurontwikkeling. In het bijzonder worden in Ieper de plannen van Jurgen Vanlerberghe (Vooruit) en Iepers schepen Valentijn Despeghel (Vooruit) geviseerd. De gedeputeerde van Natuur wil extra natuur gaan ontwikkelen tussen de Kemmel en Dikkebusvijver in Ieper. Despeghel wil dan weer 100.000 extra bomen op Iepers grondgebied.

Zo viseren boze boeren nu ook het lokale en provinciale bestuur, nadat ze met de eerdere boerenkerkhoven bij invalswegen en gemeentehuizen het Vlaams beleid rond het MAP en het stikstofdossier hadden aangekaart. Ook het stadsbestuur van Ieper roept de betrokken landbouwers nu op om in dialoog te gaan. “Persoonlijk worden, is niet constructief”, zegt burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper) aan Het Nieuwsblad. “De bezorgdheid onder boeren is terecht, ze staan onder enorme druk. Maar kom aan tafel, dat zal meer aarde aan de dijk brengen.”

Het is niet de eerste actie van de anonieme groep. Eerder verschenen al tal van boerenkerkhoven in de Westhoek en een video waarin landbouwfamilies het landbouwbeleid de rug toekeren. In de krant klinkt het dat de acties ook in Limburg navolging zullen krijgen en dat er nog altijd veel actiebereidheid is bij de lokale landbouwers. “Intussen bereikten we de limiet van de Whatsappgroep waaruit het protest ooit spontaan begon: 512 leden. Onze groep groeit, en daardoor hebben we steeds minder tijd voor de stiel van ons hart. Gelukkig kunnen we terugvallen op onze sterke vrouwen, die op de boerderij de shit helpen oplossen”, klinkt het nog.

Landbouwfamilies uit Westhoek keren landbouwbeleid de rug toe
Uitgelicht
Landbouwers uit de Westhoek hebben een vervolgactie opgezet om het Vlaamse landbouwbeleid aan te klagen. Na de actie met ‘Boerenkerkhoven’ circuleert er nu een filmpje op Face...
30 november 2022 Lees meer

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek