Actievoerders Boerenhart gooien zakjes graankorrels in brievenbus West-Vlaamse politici

Boerenhart Vlaanderen, een actiegroep die opkomt voor de belangen van landbouwers, heeft kort voor nieuwjaar zakjes graan in de brievenbussen van diverse politici en invloedrijke personen gegooid in West-Vlaanderen. De organisatie wil hiermee de aandacht vestigen op de penibele situatie van de landbouwers als gevolg van de stikstofplannen, MAP7 en het nieuwe GLB. Het graan staat symbool voor voedselzekerheid en met een QR-code op het zakje kan de ontvanger meer informatie krijgen over de onzekere situatie van veel jonge landbouwers. Ook is er een zakje graan met de post onderweg naar Vlaamse minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) in Limburg. "Als ze teeltinstructies wil, kan ze met ons contact opnemen", zegt de woordvoerder van de actiegroep met een knipoog.

2 januari 2023  – Laatst bijgewerkt om 2 januari 2023 16:18
Boerenhart Vlaanderen

In 30 verschillende gemeenten in West-Vlaanderen hebben leden van Boerenhart Vlaanderen vorige week zo’n 1.000 zakjes met graankorrels in de brievenbussen gegooid van West-Vlaamse hoogwaardigheidsbekleders, zoals burgemeesters, schepenen, gemeenteraadsleden maar ook mensen uit verschillende natuur- en milieubewegingen. Met de inhoud van een zakje kan het graan geteeld worden op één vierkante meter, goed om één brood mee te maken. “Wij dagen de ontvangers uit om het zelf eens te proberen”, klinkt het bij de actievoerders die willen aantonen dat de positie van de landbouwers bedreigd is en de voedselzekerheid onder druk staat.

Onder de ontvangers van de zakjes onder andere de Vlaams parlementsleden Emmily Talpe (Open Vld) en Bart Dochy (cd&v). Voormalig minister van Landbouw Hilde Crevits (cd&v) vond zelfs 30 zakjes op de deurmat “om onder leden van de ministerraad te verspreiden". Ook werd er vanuit West-Vlaanderen een zakje graan opgestuurd naar N-VA-minister van Omgeving Zuhal Demir in Limburg. "Als ze teeltinstructies wil, kan ze met ons contact opnemen", zegt een woordvoerder van de actiegroep aan VILT. De woordvoerder geeft aan dat om het een zuiver ludieke actie gaat waarmee de boeren aandacht willen vragen voor hun situatie.

Vrees voor de toekomst van landbouw in Vlaanderen

Via een QR-code op het zakje kan de ontvanger meer te weten komen over de problemen waarmee landbouwers vandaag de dag kampen. Zo hangt het sterk verstrengde MAP7 als een zwaard van Damocles boven de sector. “Hierdoor kunnen we de planten niet meer voldoende voeding geven om ze te laten groeien”, klinkt het bij de actievoerders die anoniem wensen te blijven om aan te tonen dat het protest van alle boeren komt. Het waren de MAP7-plannen die in november de directe aanleiding vormden voor de oprichting van Boerenhart Vlaanderen door een aantal jonge boeren. Inmiddels telt de groep honderden sympathisanten en zwelt de whatsappgroep aan tot 700 leden.

Behalve het verstrengde mestactieplan hekelen de boeren ook de toekomstige stikstofwet. “Deze is de doodsteek voor de Vlaamse veehouderij.” Ook het nieuwe Europese landbouwbeleid, waarbij boeren grotere stukken land braak moeten liggen, wordt aan de kaak gesteld door Boerenhart dat constateert dat er vanuit talloze sectoren druk op landbouwgrond wordt uitgeoefend. Deze tendens en politieke maatregelen leiden er volgens hen toe dat het graan in de toekomst niet meer aan een betaalbare prijs geteeld kan worden en dat Vlaanderen aangewezen zal zijn op import.

Eerdere acties

Eerder kwam de actiegroep al in het nieuws met het inzaaien met tarwe op een terrein van 5.000 vierkante meter in Heuvelland, nabij Ieper. Het betrof een perceel dat eerder door het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) werd aangekocht en zal omgevormd worden tot natuurgebied. “We willen hiermee aantonen dat er steeds meer grond moet dienen als natuurgebied en dat dat ten koste gaat van landbouwgrond”, werden de actievoerders geciteerd door Het Laatste Nieuws. Vooral in tijden dat er aangestuurd wordt op lokale productie moet landbouwgrond volgens hen gekoesterd worden. Om het in broden uit te drukken: “Dit stuk grond kan 5.000 broden opleveren.”

Boerenhart

De eerste actie van de Boerenhart dateert van medio november toen een groep jonge boeren uit de Westhoek op verschillende invalswegen in de regio boerenkerkhoven plaatste. “Veel van onze collega’s zullen stoppen als het beleid zo verder gaat”, klinkt het bij de West-Vlamingen die in de media steeds benadrukken op een vredelievende manier actie te willen voeren. “Geweld gebruiken doen we niet. We zijn geen terroristen. We willen op een vreedzame manier de aandacht op onze problematiek richten”, klinkt het. Ook het informeren van burgers is een belangrijk doel van de acties. "Landbouw is erg technisch geworden en de kloof tussen landbouw en burger is gegroeid. Met ludieke, informatieve acties willen we beiden weer bij elkaar brengen", besluiten ze.

Boerenkerkhoven in Westhoek symboliseren wanhoop bij landbouwers over beleid
Uitgelicht
Een groep jonge boeren uit de Westhoek heeft op verschillende invalswegen in de regio boerenkerkhoven geplaatst. De groep, die anoniem wenst te blijven, wil zo actievoeren teg...
17 november 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek