Stijging grondstofprijzen wordt voelbaar in het winkelmandje

Wereldwijd stijgen de grondstofprijzen. Experts verwachten dat dit zal vertaald worden in hogere prijzen in de supermarkt vanaf begin volgend jaar.

3 september 2021  – Laatste update 3 september 2021 15:26
voedingsnationalisme-supermarkt-1500

Op dit moment zijn de consumptieprijzen in België opnieuw gedaald, na de stevige stijgingen in 2020 tijdens de coronapandemie. Maar dat niet zo blijven. Volgens Pierre-Alexandre Billiet, CEO van retailnetwerk Gondola, zullen de toenemende grondstofprijzen immers doorgerekend worden aan de consumenten in de supermarkten. Billiet, die ook professor retail management en consumer goods is aan de Solvay Business School, maakt in een opiniestuk op Gondola gewag van een prijsstijging van ongeveer 5 à 6 procent.

Het laatste anderhalf jaar zijn verschillende grondstoffen voelbaar in prijs gestegen, sommige tot 17 procent. Dat is onder meer het geval voor tarwe, suiker, vlees, zuivel en plantaardige oliën. In juni meldde FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, nog dat de voedselprijzen wereldwijd 40 procent gestegen waren ten opzichte van mei en op het hoogste niveau staan in tien jaar tijd.

Nicholas Courant van Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, stipt in Het Laatste Nieuws verschillende oorzaken aan. "Er zijn klimatologische aspecten, zo viel de koffieoogst in Brazilië en de tarweoogst in Canada tegen”, verklaart hij. “Er zijn de naweeën van de pandemie, die niet alleen voor een sterk veranderend consumptiegedrag heeft gezorgd, maar ook de hele wereldwijde logistieke keten in de war heeft gestuurd, met transportkosten die voor een zeecontainer zeven tot tien keer duurder zijn geworden.” Verder spelen volgens Courant geopolitieke oorzaken een rol. Zo zijn er landen die grondstoffen voor zich houden, waardoor de schaarste nog toeneemt.

Ook dichter bij huis spelen onder meer de slechte weersomstandigheden van deze zomer een rol. Die zorgden voor povere oogsten van onder meer tarwe, wat een rechtstreeks effect heeft op de prijs van bloem. De stijgende bloemprijzen worden doorgerekend in de prijs van een brood, waarvan verwacht wordt dat die tot 10 cent duurder kan zijn.

De gestegen grondstofprijzen hebben zich tot nu toe niet vertaald in een duurdere winkelkar voor de consument. Al zijn de prijzen in de Belgische supermarkten sowieso al aan de hoge kant én hebben ze vorig jaar nog een extra duwtje gekregen door de coronacrisis. Volgens Billiet liggen onze consumptieprijzen bovendien 12 procent hoger dan in onze buurlanden.

De consumptieprijzen zullen dus naar verwachting nog een beetje hoger klimmen vanaf volgend jaar, als de gestegen grondstofprijzen worden doorgerekend. De vraag hoe groot de stijging precies zal zijn en wanneer die wordt doorgevoerd, kunnen de supermarkten zelf nog niet beantwoorden. Veel hangt af van de onderhandelingen van de nieuwe contracten, die tijdens het najaar plaatsvinden. Roel Dekelver van Delhaize benadrukt alvast dat de supermarkt “er alles aan doet om competitieve prijzen te behouden voor de klanten”.

Voor Fevia daarentegen is het een zekerheid dat de hogere kosten worden doorgerekend aan de supermarkten. Courant stelt zelfs dat de prijzen voor de consument hoger moeten. “De kosten zijn tenslotte voor iederéén in de keten gestegen”, vertelt hij daarover.

Bron: HLN / Gondola / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek