ABS: “Zure melk bij AH en Aldi”

Bij supermarktketens Albert Heijn en Aldi wordt momenteel melk verkocht aan spotprijzen van minder dan een halve euro per liter. Dat schiet bij ABS in het verkeerde keelgat. “Dit is een verhaal met een kwalijk zuur geurtje aan, zowel voor de landbouwer als voor de consument”, klinkt het bij de landbouworganisatie, die protestacties van melkveehouders niet uitsluit. Het toont bovendien het belang aan van een correcte en snelle omzetting van de richtlijn tegen oneerlijke handelspraktijken, waarvoor België deze week nog een tik op de vingers kreeg van de EU.

29 juli 2021  – Laatst bijgewerkt om 29 juli 2021 17:46
Lees meer over:
zuremelk-ABS-aldi-1250

Albert Heijn (AH) België biedt vandaag halfvolle houdbare melk aan voor 49 cent per liter, terwijl dezelfde fles melk in Nederland 40 cent per liter duurder is. “Geen zinnig mens kan ons uitleggen waarmee dat prijsverschil te verantwoorden is”, zegt Hendrik Vandamme, voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS). “Bij dezelfde AH kan je magere melk kopen voor de schandalig lage prijs van 32 cent per liter, komend van 49 cent.”

ABS hekelt ook de prijzen bij Aldi. “In België verkoopt die keten vandaag halfvolle melk van het huismerk Milsa tegen 55 cent per liter met een geafficheerde prijsdaling van 10 cent per liter, wat neerkomt op een daling van 18 procent. Magere melk kost er 49 cent in plaats van 59 cent per liter.” De landbouworganisatie streeft naar een melkprijs van minstens 70 à 80 eurocent per liter om uit de kosten te kunnen komen.

“Consumentenbedrog”

Vandamme noemt dit een zuur verhaal. “Het is zuur voor de landbouwer en de melkerij die uitgeperst worden als citroenen om de winstmarges van de retailers hoog te houden. Maar evengoed voor de consument, die niet krijgt waarvoor hij denkt te betalen. AH maakt graag grote schijn met zijn duurzaamheid en zijn leveranciers, maar uiteindelijk is het puur consumentenbedrog. De goedkoopste fles water in die winkels is duurder.” Hij roept consumenten op om dit prijzenspelletje niet langer te pikken.

zuremelk-ABS-aldi-1200

De voorzitter van ABS ziet dat de prijzenoorlog tussen de grootwarenhuizen weer volop is losgebarsten, waarbij zuivelproducten als lokmiddel worden ingezet. “Die oorlog duwt de melkveehouders uiteindelijk weer de dieperik in. Want retailers kiezen opnieuw voor de techniek van de verschroeide aarde en ontzien boer noch koe in hun rush naar olympisch goud voor de laagste prijszetter.”

Melkveehouders dreigen met protestacties

Voor ABS en zijn leden-melkveehouders is de huidige evolutie onaanvaardbaar. “Door dergelijke onderhandelingstactieken en lage prijszetting te hanteren komt eens te meer naar boven hoe belangrijk het is dat de Europese richtlijn tegen oneerlijke handelspraktijken ook in België naar behoren omgezet wordt naar een juridisch kader dat dergelijk onderhandelings- en dumpingpraktijken onmogelijk moet maken”, aldus Vandamme.

Verschillende landbouwers zijn daarom bereid om met hun tractoren naar enkele AH-winkels te trekken om zo hun ongenoegen kenbaar te maken. Details over waar en wanneer die acties zouden plaatsvinden zijn er nog niet, maar het zwaartepunt zou in het zuiden van Oost- en West-Vlaanderen komen te liggen. "Met de acties willen we ons ongenoegen kenbaar maken aan de winkelketen en de klant sensibiliseren", aldus ABS-voorzitter Hendrik Vandamme. "De lage prijzen zijn niet te verantwoorden, zo lijkt het alsof voeding niets waard is." De actie gaat enkel uit van het ABS, maar volgens Vandamme groeit ook in Wallonië het ongenoegen bij de melkveehouders over de goedkope melk in de winkel. 

Retailers ontzien boer noch koe in hun rush naar olympisch goud voor de laagste prijszetter

Hendrik Vandamme - Voorzitter ABS

Oneerlijke handelspraktijken: inbreukprocedure tegen België

Omdat ons land te lang treuzelt om de richtlijn oneerlijke handelspraktijken om te zetten in nationaal recht, lanceerde de Europese Commissie deze week nog een inbreukprocedure tegen België en elf andere lidstaten. Die richtlijn tegen oneerlijke handelspraktijken in de agrovoedingssector is al twee jaar oud en moet de positie van landbouwers in de voedselbevoorradingsketen versterken tegenover de grote distributeurs.

De richtlijn verbiedt 16 oneerlijke handelspraktijken, zoals late betalingen en late annuleringen voor bederfelijke voedselproducten en unilaterale en retroactieve aanpassingen van contracten. Landbouwers, kmo's en hun belangenorganisaties moeten een klacht kunnen indienen indien grote afnemers zich aan dergelijke praktijken bezondigen. De lidstaten moeten daarvoor procedures voorzien. 

De richtlijn had tegen 1 mei omgezet moeten worden, maar België, Frankrijk, Spanje, Italië, Polen en nog zeven andere lidstaten hebben hun huiswerk niet tijdig klaar, deelde de Commissie mee. Ze ontvingen dinsdag een aanmaning, de eerste etappe in een inbreukprocedure die uiteindelijk tot een zaak bij het Europese Hof van Justitie kan leiden. De lidstaten hebben twee maand tijd om te antwoorden op de aanmaning van de Commissie.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek