Noodweer zorgt voor onherstelbare schade aan gewassen

De wateroverlast in Wallonië heeft extreme proporties aangenomen waarbij buiten hun oevers getreden rivieren straten overspoelen. De situatie is alarmerend en de beelden hallucinant. Naast het vele menselijke leed, ondervinden ook landbouwers hevige overlast. Niet alleen in Wallonië, maar ook in Vlaanderen loopt de sector averij op.

15 juli 2021  – Laatst bijgewerkt om 15 juli 2021 20:15
Lees meer over:

Yves Souvereyns van de veiling BelOrta in Limburgs Borgloon vertelt dat vooral telers in Voerstreek rond Maastricht getroffen worden door de ernstige regenval van de afgelopen tijd. “Daar zijn rivieren buiten hun oevers getreden en staat er op plaatsen tot een meter water op de velden.” Souvereyns heeft signalen opgevangen dat meer dan de helft van de kersenteelt in dat gebied verloren is door gekloofde vruchten.

Ook Boerenbond heeft schademeldingen ontvangen van kersentelers. “Wij zijn nu bezig om een oproep aan de getroffen gemeenten voor te bereiden met het verzoek om de schattingscommissie bijeen te laten komen. Dan kan de schade opgemeten worden”, vertelt François Huyghe. Alhoewel er nog geen meldingen binnenkwamen bij Boerenbond, verwacht Huyghe dat ook zacht fruittelers in delen van Limburg en ook Vlaams-Brabant getroffen zijn.

Als er tot een meter water op de akkers staat, dan hebben de vollegrondsaardbeien het ook niet overleefd.

Yves Souvereyns - Medewerker van de fruitveiling BelOrta in Borgloon

Aardbeien en zachtfruit verdronken

Dit wordt bevestigd door Souvereyns. “Als er tot een meter water op de akkers staat, dan hebben de vollegrondaardbeien het niet overleefd. Wat betreft het zacht fruit (rode bessen en kruisbessen) hangt het af van de situatie. Als het fruit onder dak hangt dan zou het mee kunnen vallen. Fruit dat in de openlucht geteeld wordt, heeft ook enorm te lijden.”

Schade aan het hardfruit lijkt op het moment mee te vallen, aldus de BelOrta-medewerker die benadrukt dat problemen later in het seizoen alsnog de kop op kunnen steken. “Het is afwachten in hoeverre uitspoeling van meststoffen gevoeld gaat worden. Zijn deze al door de bomen opgenomen of worden ze nu weggespoeld.” In het laatste geval heeft dat volgens hem invloed op de houdbaarheid van de vruchten.

Ook aan de Nederlandse kant van de regio Maastricht zijn er veel meldingen van schadegevallen door de enorme regenval. Een aardbeienteler laat in Groenten&Fruit weten dat zijn oogstrijpe vollegrondaardbeien (ras Verdi) verloren zijn. Ook de Nederlandse Fruitveiling Zuid-Limburg ziet bij telers uitval door gebarsten vruchten, onder meer in kersen. Een probleem dat ook kan ontstaan bij rode bessen.

Modderstromen in Wallonië

wateroverlast-overstroming-schade-juli2021-1250

De schade aan de andere kant van onze taalgrens is nog groter. Daniel Ryckmans, secretaris van de aardappeltelersorganisatie North-Western European Potato Growers (NEPG), dat hoofdkantoor houdt in het Waalse Gembloers, stelt dat de schade zich concentreert in heuvelgebieden waar rivieren zoals de Ourthe buiten hun oevers zijn getreden en akkerland onder water staat. “In deze gebieden ziet met vooral veel weides voor koeien, maar wordt er ook maïs, tarwe en in mindere mate aardappelen geteeld.”

In een reactie laat de Waalse landbouworganisatie Fédération Wallonne de L'Agriculture (FWA) weten dat de schade niet te overzien is. “De hevige regenval heeft modderstromen veroorzaakt en gewassen tijdelijk onder water gezet”, vertelt Aurélie Noiret. “Veel percelen graan, koolzaad en vlas zijn gewoon weggespoeld. Sommige boerderijen kwamen onder water te staan waardoor de dieren moesten geëvacueerd worden.”

Wat de precieze schade op dit moment is, kan Noiret nog niet inschatten. “Het is wachten tot de regen ophoudt en het land opdroogt. De impact op graan en koolzaad zullen we ook pas kunnen opmeten bij het begin van de oogst. We raden de landbouwers aan om foto’s van de schade te nemen en om enkele dagen te wachten alvorens contact op te nemen met lokale autoriteiten. Die moeten immers nu voorrang kunnen geven aan de mensen in nood.”

We raden de landbouwers aan om foto’s van de schade te nemen en om enkele dagen te wachten alvorens contact op te nemen met lokale autoriteiten. Die moeten nu voorrang geven aan de mensen in nood

Aurélie Noiret - FWA

Erosie bij aardappel en mogelijke rotvorming

Wat betreft de aardappelteelt constateert Ryckmans ook schade in andere gebieden van Wallonië, zij het in mindere mate. “Erosie is een groot probleem, vooral op percelen op een helling. Daar heb ik al percelen aangetroffen waar water en modder tot tien procent van de oogst verwoest hebben.”

Bij aardappelvelden die onder water hebben gestaan is er een groot risico van rotvorming. “Ik roep telers op om zones af te bakenen die meer dan 24 uren onder water hebben gestaan. In deze zones kan men in het najaar best geen aardappelen oogsten.”

aardappelen onder water
aardappelen onder water2
Boerenbond roept leden op geëvacueerde jeugdkampen te huisvesten
Uitgelicht
Boerenbond heeft vandaag een oproep gedaan aan zijn leden om weides of andere locaties beschikbaar te stellen om jeugdkampen onder te brengen. Door de enorme regenval in Wallo...
15 juli 2021 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Groenten&Fruit

Beeld: DR/Fiwap

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek