header.home link

Boerenbond roept leden op geëvacueerde jeugdkampen te huisvesten

Boerenbond heeft vandaag een oproep gedaan aan zijn leden om weides of andere locaties beschikbaar te stellen om jeugdkampen onder te brengen. Door de enorme regenval in Wallonië en Limburg moesten al meer dan 50 jeugdkampen geëvacueerd worden. Ook zijn er talloze groepen die de komende dagen op kamp vertrekken en nu op zoek zijn naar alternatieven.

15 juli 2021  – Laatste update 15 juli 2021 20:14
Lees meer over:

“Wij roepen al onze leden in de provincies Antwerpen, West- en Oost-Vlaanderen op om kamplocaties te melden. Ook leden in andere provincies, die geen wateroverlast hebben, kunnen zich uiteraard melden”, laat een woordvoerder van Boerenbond weten. Hij wijst op tientallen jeugdkampen die geëvacueerd zijn uit Wallonië en Limburg door de hevige regenval. “Ook jeugdbewegingen die de komende dagen nog op kamp moeten vertrekken, zijn nu noodgedwongen op zoek naar een nieuwe kamplocatie.”

Onze land- en tuinbouwers zijn niet enkel voedselproducent, maar vervullen ook een belangrijke rol binnen het sociaal weefsel

Sonja De Becker - Boerenbondvoorzitter

Volgens Boerenbond hebben veel Vlaamse landbouwers eerder deze week al spontaan een vrije weide of tijdelijk leegstaande hangars of stallen aan aan jeugdbewegingen ter beschikking gesteld, naar aanleiding van de hevige regenval. Nu de overlast aanhoudt, moeten nog meer jongeren op zoek naar een nieuwe kampplaats.

“Onze land- en tuinbouwers zijn niet enkel voedselproducent, maar vervullen ook een belangrijke rol binnen het sociaal weefsel“, reageert Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker. Het is volgens haar niet de eerste keer dat landbouwers en jeugdbewegingen elkaar vinden. "De afgelopen jaren gooiden de Afrikaanse varkenspest en uiteraard corona ook al roet in het eten. Heel wat landbouwers reageerden toen enthousiast om een aantal jeugdbewegingen uit de nood te helpen.”

Bert en Karen Keppens-Hannosset

Limburgse veehouders ontvangen jaarlijks jeugdbewegingen

Vlaamse landbouwers die jaarlijks jeugdbewegingen huisvesten, zijn Bert en Karen Keppens-Hannosset die in het Limburgse Bocholt een melkveebedrijf runnen. "Volgende week komt een groep van 120 man naar onze kampweide”, vertelt Karen die meegeeft dat de groep al lang geleden gereserveerd heeft.

De afgelopen dagen heeft zij meerdere telefoons ontvangen van jeugdbewegingen die op zoek waren naar alternatieven. “Helaas hebben wij dus geen ruimte op de kampeerweide.” De veehouders zeggen veel plezier te hebben van de jaarlijkse terugkerende jeugdkampen. "Mensen op het bedrijf brengt veel gezelligheid met zich mee", aldus Karen.

Boerenbond benadrukt nog geen rol te spelen in de coördinatie van alternatieve kampterreinen. “De bedrijven die zich aanmelden worden niet door ons geregistreerd. Ze komen via de Facebookgroepen, zoals Kampplaatsen, KLJ Uitwisselgroep en Scouts en Gidsen Vlaanderen, rechtstreeks in contact met de jongeren die dringend op zoek zijn naar een nieuwe kamplocatie”, klinkt het.

Nood aan coördinatie

Vlaams parlementslid Tinne Rombouts (CD&V) dringt aan op een gecoördineerde aanpak vanuit de overheid om jeugdbewegingen die in de problemen zitten door het noodweer bij te staan. Rombouts: "We willen alles in het werk te zetten om hen alsnog de mogelijkheid te geven hun kamp op een nieuwe locatie, misschien dichter bij huis en eventueel voor een verkorte periode, toch te laten verder zetten of doorgaan."

Het CD&V-parlementslid stelt ook voor om te werken met www.opkamp.be. Op die site zouden alle betrokkenen (gaande van lokale bestuurders en landbouwers tot de overheid en de jeugdorganisaties zelf) kunnen zorgen voor een aanbod aan alternatieve kampmogelijkheden. Intussen staat er ook een nieuwsbericht op die website en staat er een overzicht van alternatieve kampplaatsen voor jeugdorganisaties die op zoek zijn naar een alternatieve locatie.

Noodweer zorgt voor onherstelbare schade aan gewassen
Uitgelicht
De wateroverlast in Wallonië heeft extreme proporties aangenomen waarbij buiten hun oevers getreden rivieren straten overspoelen. De situatie is alarmerend en de beelden hallu...
15 juli 2021 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek