header.home link

Rusland schorst deelname aan graandeal op

29 oktober 2022

Rusland stapt uit het akkoord over de export van graan uit Oekraïne, die als vitaal wordt geacht voor de voedselbevoorrading van de armste landen. Moskou reageert daarmee op de aanval met drones die gericht zou zijn geweest tegen Russische schepen in de Krim.

Lees meer over:
graanschipOekraine-fotoministryofinfrastructureofukraine

"Door de terroristische aanval door het regime in Kiev, met deelname van Britse experten, tegen schepen van de Zwarte Zeevloot en burgervaartuigen die mee de graandoorvoer beveiligen, schorst Rusland zijn deelname aan de uitvoering van het akkoord over de uitvoer van graanproducten via de Oekraïense havens", kondigde het Russische ministerie van Defensie zaterdag aan via Telegram.

Zondag stelde het ministerie van Defensie in Moskou dat de drones over de graancorridor zijn gevlogen. Het leger viste naar eigen zeggen brokstukken van drones uit zee en stelde vast dat sommige "in Canada geproduceerde navigatiemodules" hadden. Eén drone zou volgens Moskou gelanceerd kunnen geweest zijn "vanop een civiel schip dat door Kiev of zijn westerse meesters werd gecharterd voor de export van landbouwproducten vanuit de Oekraïense havens". 

De zogenaamde graandeal kwam na lange onderhandelingen in juli tot stand. Het was de bedoeling dat daardoor miljoenen ton graan, dat door de Russische oorlog geblokkeerd zat in Oekraïense havens, kon worden geëxporteerd om zo de tekorten op de wereldmarkt weg te werken. Het akkoord tussen Oekraïne en Rusland werd indertijd ondertekend in Istanboel. Daar is sindsdien ook een coördinatiecentrum voor de export gevestigd. Volgens een veiligheidsbron werd Turkije voorlopig niet officieel ingelicht door Rusland.

Intussen is het wel de bedoeling dat de inspectie van de cargoschepen met graan aan boord in Istanboel "vandaag en morgen" gewoon doorgaan, meldt het Turkse ministerie van Defensie. "Het Russisch personeel dat in het gezamenlijk coördinatiecentrum in Istanboel werkt, is daar nog steeds aanwezig. En gedurende die periode zal geen enkel schip Oekraïne verlaten."

Het centrum telde deze week meer dan 170 schepen die voor de kust van Istanboel op controle wachten. Sommige daarvan liggen daar al twaalf dagen. Dankzij de graandeal kon volgens Ankara 9,3 miljoen ton graan worden uitgevoerd vanuit de Oekraïense havens.

Russisch hongerspel

Volgens de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Dmytro Koeleba, gebruikt Rusland een vals voorwendsel om zich uit de deal terug te trekken. "Ik roep alle landen op van Rusland te eisen dat het een einde maakt aan zijn hongerspel en zijn verplichtingen opnieuw nakomt", luidt het op twitter. De Verenigde Naties hebben opgeroepen er alles aan te doen het akkoord overeind te houden.

Rusland is overigens ook van plan de kwestie van de drone-aanval op tafel te leggen bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, net als de vernielingen die werden aangericht aan de gasleidingen Nord Stream 1 en 2. Dat kondigde de woordvoerster van de Russische diplomatie, Maria Zakharova, zaterdag aan via berichtendienst Telegram.

Bron: Belga

Beeld: Ministry of Infrastructure of Ukraine

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek