header.home link

Eerste VN-schip met graan voor Afrika is vertrokken

Het eerste humanitaire schip dat door de VN gecharterd is om Oekraïens graan te vervoeren, is dinsdag vertrokken uit de haven van Pivdennyi, in het zuiden van Oekraïne, met ongeveer 23.000 ton graan aan boord. Dat graan is bedoeld voor Afrika, kondigt het Oekraïense ministerie van Infrastructuur aan.

16 augustus 2022  – Laatste update 16 augustus 2022 14:23
Lees meer over:
graanschipOekraine-fotoministryofinfrastructureofukraine

"Het schip Brave Commander met graan voor Afrika aan boord heeft de haven van Pivdennyi verlaten. Het schip is onderweg naar de haven van Djibouti, waar voedsel zal worden geleverd aan consumenten in Ethiopië", verklaarde het ministerie op Telegram.

De Oekraïense minister van Infrastructuur Oleksandr Kubrakov drukt zijn dankbaarheid voor de VN uit op Twitter. Hij hoopt dat nog "twee of drie" door de VN gecharterde schepen spoedig kunnen vertrekken.

Het is de eerste keer dat er voedselhulp vertrekt uit Oekraïne sinds Kiev en Moskou een akkoord bereikten over de uitvoer van Oekraïens graan, dat door de inval van de Russen geblokkeerd was. Het eerste commerciële schip vertrok al op 1 augustus en volgens cijfers van de Oekraïense autoriteiten hebben in totaal meer dan 15 schepen Oekraïne verlaten sinds de overeenkomst van kracht werd, maar er was nog geen humanitaire lading van de VN vertrokken.

Volgens het Wereldvoedselprogramma is er nu een recordaantal van 345 miljoen mensen in 82 landen die met acute voedselonzekerheid te kampen hebben, terwijl tot 50 miljoen mensen in 45 landen zonder humanitaire hulp het risico lopen te verhongeren.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Beeld: Ministerie van Infrastructuur van Oekraïne

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek