"Al 14 miljoen ton aan Oekraïense landbouwproducten uitgevoerd via solidariteitscorridors"

Via de zogenoemde solidariteitscorridors, die op aansturen van de Europese Unie ingericht werden tussen de EU en Oekraïne, en via de Zwarte Zee, is de voorbije maanden al voor 14 miljoen ton graan en andere landbouwproducten vanuit Oekraïne geëxporteerd. Dat heeft een hoge Europese bron dinsdag gezegd. Het zet de hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid van de EU, de Spanjaard Josep Borrell, ertoe aan nogmaals van leer te trekken tegen de "propaganda" van de Russische president Vladimir Poetin.

20 september 2022  – Laatst bijgewerkt om 20 september 2022 19:52
Lees meer over:
tarwelindiagraankorrel-1280

In mei lanceerde de Europese Commissie een actieplan om 'solidariteitscorridors' in te richten. Die moeten ervoor zorgen dat het vele graan dat in Oekraïne geblokkeerd zit omwille van de Russische inval uitgevoerd kan worden en dat Oekraïne zelf humanitaire hulp, diervoeder, meststoffen en andere noodzakelijk goederen kan invoeren. Het Commissieplan moet de logistieke ketens coördineren, nieuwe routes tot stand brengen en knelpunten vermijden.

Graandeal

In de voorbije weken en maanden kon al 14 miljoen ton aan landbouwproducten uit Oekraïne worden geëxporteerd. Die handel verliep via de corridors, maar ook via de Zwarte Zee. Daar werd onder auspiciën van de Verenigde Naties en Turkije een akkoord met Rusland en Oekraïne bereikt om de export van landbouwproducten te faciliteren. In augustus alleen al kon via de solidariteitscorridors 2,6 miljoen ton aan Oekraïense landbouwproducten het land verlaten, het dubbele van het volume in april. Van alle Oekraïense export verliep vorige maand 61 procent via de corridors en 39 procent via de Zwarte Zee.

Voor de oorlog was Oekraïne één van de belangrijkste graanproducenten te wereld. 90 procent van de uitvoer van graan en oliezaden gebeurde via de Zwarte Zeehavens. Een derde van de uitvoer was bestemd voor Europa, China en Afrika.

Dat de Russische president Poetin de hele VN-deal over de uitvoer over de Zwarte Zee nu als een mislukking bestempelt, omdat de landen die het meeste nood hebben aan het graan niet zouden worden bereikt, werd maandagavond nog tegengesproken door hoge vertegenwoordiger Borrell. "Kijk naar de statistieken: twee derde van de Oekraïense export is naar Afrika, het Midden-Oosten en Azië gegaan", zei de Spanjaard in de marge van de Algemene Vergadering van de VN in New York. Volgens hem hebben de inspanningen van de VN én de EU nu al een drukkend effect op de mondiale voedselprijzen.

Ook volgens Poetin zorgen de Europese sancties ervoor dat derde landen geen toegang meer hebben tot Russische meststoffen, terwijl de Unie ze zelf wel nog kan invoeren. "Onze sancties viseren de Russische oorlogseconomie, niet voeding of landbouw", riposteerde Borrell. "We moeten tegen de Russische propaganda en haar misleidende narratief blijven ingaan."

Volgens de Europese bron kwamen goederen die via de solidariteitscorridors werden uitgevoerd vooral via Polen en delen van Zuidoost-Europa op hun bestemming terecht. Binnenkort zullen nog nieuwe transportroutes via Midden-Europa worden geopend, bijvoorbeeld naar Frankrijk, Spanje, Italië en België.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek