header.home link

Oekraïne is ongeveer 15 procent van zijn opslagcapaciteit voor graan kwijt

16 september 2022

Sinds het begin van de oorlog met Rusland is ongeveer 15 procent van de opslagcapaciteit voor graan in Oekraïne is verloren gegaan. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd Amerikaans rapport. Er wordt ook gewezen op de nefaste gevolgen voor de wereldwijde voedselzekerheid.

oorlogoekrainegraanopslag

Sinds het begin van de oorlog heeft Oekraïne de toegang verloren tot silo's en andere opslagruimtes, goed voor zo'n 8,5 miljoen ton graan, volgens de schatting van het Conflict Observatory, dat gesteund wordt door Washington.

Van de zowat 58 miljoen ton aan opslagcapaciteit in Oekraïne hebben de Russen er 6,24 miljoen in handen gekregen en 2,25 miljoen ton zijn vernietigd, luidt het in het rapport.

Die aanzienlijke verliezen doen vragen rijzen over het vermogen van Oekraïne om te blijven dienen als graanschuur voor veel landen die van het land afhankelijk zijn voor de levering van tarwe, maïs en zonnebloemen.

Volgens Conflict Observatory maakt het gebrek aan ruimte het moeilijk voor Oekraïense boeren om de oogst van dit jaar op te slaan en zou dat hen ook kunnen afschrikken om te planten voor volgend seizoen.

Miljoenen mensen over de hele wereld zijn afhankelijk van Oekraïense landbouwproducten en worden rechtstreeks getroffen door de sterke stijging van de prijzen op de grondstoffenmarkt als gevolg van tekorten in verband met de Russische invasie in Oekraïne", aldus het rapport.

Een afdeling van de prestigieuze universiteit van Yale en een laboratorium van het Amerikaanse ministerie van Energie leverden belangrijke bijdragen aan de schatting. De bevindingen zijn gebaseerd op satellietbeelden die worden geanalyseerd door algoritmes die schattingen maken van de vernietiging van installaties zoals silo's.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Beeld: 2022 Maxar via Conflict Observatory

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek