header.home link

Eerste graanschip heeft Oekraïense haven verlaten

1 augustus 2022

Voor het eerst sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne heeft een schip met graan de haven van Odessa verlaten. Het met maïs geladen vrachtschip Razoni verliet maandagochtend de haven richting Libanon, meldde de zender CNN Türk op gezag van het Turkse ministerie van Defensie. Het Kremlin zegt tevreden te zijn met de herneming van de graanexport en noemt het “een goede opportuniteit om de efficiëntie te testen van de akkoorden van Istanboel”.

graanschip-ariananewstwitter

Aanvankelijk was aangekondigd dat het schip om 7.30 uur zou uitvaren, maar dat is uiteindelijk 8.17 uur geworden. Dinsdag komt het vaartuig aan in Istanboel, na inspectie stoomt het voort richting de Libanese hoofdstad Tripoli.

Volgens de Oekraïense minister van Infrastructuur, Oleksandr Koebrakov, heeft het vaartuig 26.000 ton maïs aan boord.

Andere konvooien zullen volgen, aangezien de "procedures zijn afgelopen", klinkt het bij het Turkse ministerie. Dat wordt bevestigd door het Oekraïense presidentschap, dat stelt dat er 16 schepen klaar liggen in Odessa om te vertrekken met een lading graan, goed voor ongeveer 580.000 ton. "Weldra zullen ze in de haven van hun bestemming aanleggen", zei Kyrylo Tymoshenko, een kabinetsmedewerker van president Volodimir Zelenski.

Gennadiy Chyzhykov, voorzitter van de Oekraïense Kamer van Koophandel, is alvast opgelucht dat de eerste test voor de graancorridor gestart is. “Met voorzichtig optimisme en dankbaarheid voor de steun van onze internationale partners, volgen we het graanschip dat zopas de haven van Odessa heeft verlaten”, schrijft hij op Twitter.

Graandeal

Een tiental dagen geleden sloten Oekraïne en Rusland een akkoord met Turkije en de Verenigde Naties om de uitvoer van graan via de Zwarte Zee te hervatten. Het gezamenlijke coördinatiecentrum, dat zich in Istanboel bevindt, legt volgens de Turkse overheid de laatste hand aan de exportroutes.

Rusland juicht het vertrek van het eerste schip met Oekraïens graan toe en noemde het bij monde van Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov "heel positief". "Laten we hopen dat de akkoorden door alle partijen worden toegepast en dat de mechanismen efficiënt functioneren", aldus Peskov.

In Oekraïne ligt twintig miljoen ton graan, samen met andere landbouwproducten te wachten voor de export, terwijl grote delen van de wereld met voedseltekorten en omhoog schietende prijzen kampen. Sommige van de producten zijn ondertussen bedorven.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Beeld: Ariana News

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek