Eerste schip met Oekraïens graan in haven van Gent sinds uitbreken oorlog

De Gentse haven ontvangt woensdag voor het eerst sinds de oorlog in Oekraïne opnieuw een graanschip uit Odessa. Het schip vertrok uit de haven van Odessa en heeft 30.000 ton raapzaad aan boord. “De overslag van graan uit Oekraïne komt zo opnieuw op gang”, meldt havenbedrijf North Sea Port.

6 september 2022  – Laatst bijgewerkt om 6 september 2022 20:55
Lees meer over:

Op- en overslagbedrijf Euro-Silo ontvangt normaal jaarlijks 4,5 miljoen ton graan, zaden en derivaten. Voor de oorlog was ongeveer 25 tot 30 procent daarvan afkomstig uit Oekraïne. Maar door de blokkade van de havens was die trafiek met Oekraïne volledig weggevallen. "Het schip dat woensdag aanmeert is het eerste met Oekraïense landbouwproducten dat sinds de oorlog opnieuw in Gent aanmeert. En er zullen er nog volgen", aldus Thierry Cardon, commercieel manager van Euro-Silo.

Voor half en eind september staan er nog schepen ingepland, waarmee de overslag van graan uit Oekraïne opnieuw op gang komt. De Gentse haven geldt als de belangrijkste graanhaven van Europa. De helft van het Europese graan passeert er.  

De oorlog heeft een grote impact op de trafiek tussen Gent en Oekraïne. Tijdens de eerste acht maanden van dit jaar is de graanhandel tussen North Sea Port en Oekraïne met 60 procent gedaald tegenover dezelfde periode in 2021. In een normaal jaar wordt er 1,5 miljoen ton (2021) tot zelfs 2,1 miljoen ton (2019) geïmporteerd. 

De overslag kan weer op gang komen dankzij de humanitaire corridor voor graanschepen in de Zwarte Zee, die de uitvoer van graan uit Oekraïne mogelijk maakt. Dat is van levensbelang voor de wereldmarkten voor graan.

Eerste Oekraïens treintransport met maïs bereikt Duitse haven
Uitgelicht
Een trein met 1.200 ton maïs uit Oekraïne is dinsdag aangekomen in de Noord-Duitse havenstad Rostock. Het gaat om de eerste levering van die aard sinds het begin van de oorlog...
23 augustus 2022 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek