header.home link

Rechter in kortgeding schorst uittredingsstop van Milcobel

22 juli 2021

De ondernemingsrechtbank van Dendermonde heeft de beslissing rond de uittredingsstop van Milcobel geschorst. Veertien leden hadden hiertegen een procedure in kortgeding aangespannen. De zuivelcoöperatie gaat in beroep tegen de beslissing.

Lees meer over:
milcobel-langemark-1000

Begin april 2021 kondigde de raad van bestuur van Milcobel een uittredingsstop aan. In de maanden die aan deze beslissing vooraf gingen, had een groot aantal leden-leveraars de coöperatie verlaten. Om te vermijden dat nog meer vertrekkers zich zouden aanmelden, werd de pauzeknop voor opzeggingen ingedrukt tot en met 1 juli 2021. Door deze beslissing kunnen potentiële vertrekkers pas vanaf april 2022 opstappen. Het reglement stelt immers dat de drie maanden durende opzeg die in de tweede jaarhelft gegeven wordt, pas begint te lopen vanaf januari van het jaar dat volgt.

Uitgelicht
Milcobel-leden die de coöperatie willen verlaten, krijgen tot 1 juli van dit jaar een njet op hun rekest. Dat deelde de raad van bestuur – die hiermee de rust wil terugbrengen...
6 april 2021 Lees meer

Meerdere leden waren niet akkoord met deze maatregel en gaven toch hun opzeg in de periode tussen april en juli. Veertien van hen hebben een kortgeding aangespannen en krijgen nu gelijk van de rechter. Deze schorsing geldt wel enkel voor de leden die de procedure hadden aangespannen. Zij zouden met deze uitspraak de coöperatie kunnen verlaten, na het aflopen van hun opzegperiode. Hebben ze hun opzeg bijvoorbeeld in de loop van april gegeven, dan zouden ze vanaf 1 augustus de coöperatie kunnen verlaten.

We zullen de nodige juridische maatregelen nemen om de rechtsgeldigheid van het tijdelijke uittredingsverbod te bevestigen

Kathleen De Smedt - woordvoerder Milcobel

Geen uitspraak ten gronde

Kathleen De Smedt, woordvoerder van Milcobel, wijst er wel op dat het gaat om een voorlopige beslissing en roept op tot voorzichtigheid. “Een uitspraak in kortgeding is niet ten gronde en tast de rechtsgeldigheid van de beslissing niet aan, enkel de uitwerking ervan.” De zuivelcoöperatie tekent beroep aan bij het Gentse hof van beroep, waardoor de beslissing nog kan teruggedraaid worden. “We zullen de nodige juridische maatregelen nemen om de rechtsgeldigheid van het tijdelijke uittredingsverbod te bevestigen”, aldus De Smedt.

Wanneer de uitspraak in beroep zal vallen, is nog niet geweten. “Dat zal afhangen van de rechtbank, maar kan wel wat tijd in beslag nemen, tot zelfs enkele maanden.”

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek