Inkomenssteun pas in december uitbetaald door laattijdige goedkeuring GLB

Door de laattijdige goedkeuring van het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid zal het Departement Landbouw en Visserij pas in december de eerste betalingen kunnen uit voeren aan landbouwers. De voorbije jaren slaagde het departement er steeds in om dat al eind oktober klaar te spelen.

20 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 20 oktober 2023 16:49 Griet Lemaire
Lees meer over:

Koppeling aan stikstofdossier

Waar het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) 2023-2027 moest ingaan op 1 januari 2023, kreeg het Vlaams GLB-plan uiteindelijk pas in maart 2023 een goedkeuring van de Vlaamse regering. Het dossier van de Europese landbouwsubsidies werd wekenlang gekoppeld aan de stikstofgesprekken ondanks herhaalde oproepen van de Europese Commissie aan de Vlaamse regering om met spoed het Vlaams GLB-plan goed te keuren. Op die manier wilde men cd&v tot inschikkelijkheid op vlak van stikstof aanzetten.  

Uiteindelijk stelden Boerenbond, ABS en BioForum de Vlaamse regering ook in gebreke over het uitblijven van een beslissing over het GLB. De landbouworganisaties noemden de niet-uitvoering van een Europese verplichting “een ongezien precedent”. “De impact voor landbouwers is bijzonder negatief: het ondergraaft hun inspanningen om verder te verduurzamen én hun concurrentiepositie op de eengemaakte Europese markt”, klonk het toen.

Net voor de krokusvakantie, begin maart, kwam er uiteindelijk toch groen licht voor het GLB nadat ook Open Vld opriep om het dossier van de Europese landbouwsubsidies en het stikstofdossier los te koppelen van elkaar. Uiteindelijk werd de verzamelaanvraag, waarin landbouwers hun teeltplannen moeten kenbaar maken en aangeven in welke GLB-maatregelen ze willen stappen, geopend op woensdag 8 maart in het e-loket van het Departement Landbouw en Visserij.

(Lees verder onder kader)

Geen voorschotten in oktober

Deze late opstart heeft nu ook gevolgen voor de uitbetalingen van steun aan de Vlaamse land- en tuinbouwers. “Eind oktober zullen we dit jaar dus geen voorschot op de basisbetaling en de premie voor jonge landbouwers kunnen betalen”, laat het Departement Landbouw en Visserij nu weten. “Omdat het GLB pas laat kon opstarten, maar ook door het groot aantal nieuwe GLB-maatregelen hebben we vertraging opgelopen zowel op het vlak van de dossierverwerking als van de controles ter plaatse.”

Voor het eerst sinds jaren kan het departement daarom niet afwijken van de Europese betaalkalender en zullen de eerste betalingen pas in december gebeuren. “Op dat moment wordt een betaling uitgevoerd voor de basisinkomenssteun, de aanvullende inkomenssteun voor jonge landbouwers en de herverdelende inkomenssteun”, klinkt het. “In de eerste helft van 2024 zijn de betalingen gepland voor de ecoregelingen, de agromilieuklimaatmaatregelen en de duurzame zoogkoeienhouderij.”

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek