Inflatie vertraagt, maar voedingsprijzen blijven fors stijgen

De inflatie in België is in januari gedaald van 10,35 naar 8,05 procent, voornamelijk door de energieprijzen die minder stel stegen (32,88% in december tegenover 5,21% in januari). De prijzen van voedsel stegen daarentegen met 15,59 procent wel stevig. Dat blijkt uit de recente cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau.

30 januari 2023  – Laatste update 30 januari 2023 19:31
Lees meer over:
supermarktappelfruit

Het inflatiecijfer geeft aan hoeveel duurder het leven is geworden in vergelijking met een jaar geleden. Tijdens het najaar werden maand na maand nieuwe inflatierecords opgetekend, met uitschieters in onder meer oktober, toen de inflatie 12,27 procent bedroeg. Voor januari berekende Statbel het inflatiecijfer op 8,05 procent. Dat is een daling ten opzichte van december, die vooral te danken is aan de minder snel gestegen energieprijzen. De prijs van aardgas werd zelfs 7 procent goedkoper.

Voeding daarentegen werd deze maand opnieuw fors duurder. Het inflatiecijfer voor voeding (inclusief alcoholische dranken) bedraagt deze maand maar liefst 15,59 procent, tegenover 14,53 procent vorige maand. Statbel merkt op dat de voedselprijzen de laatste maanden aan een stevige opmars bezig zijn. Ter vergelijking: in januari 2022 bedroeg de inflatie nog 2,26 procent.

Vooral prijzen van oliën, vis, zuivelproducten, brood en granen en vlees schoten de afgelopen maanden de lucht in. Zo bedraagt de inflatie voor oliën deze maand 28,2 procent (tegenover 6,8% in januari 2022). Voor vis bedraagt de inflatie momenteel 15 procent (t.o.v. 1,6% in januari 2022). De inflatie voor zuivelproducten bedraagt deze maand 24,6 procent (t.o.v. 2,4% in januari 2022). Voor brood en granen is de inflatie deze maand 18,3 procent (tegenover 4,5% in januari 2022). De inflatie van vlees bedraagt deze maand 13,8 procent (tegenover 1,9% in januari 2022).

Voedingsprijscrisis in de maak?

Volgens Stijn Baert, professor arbeidseconomie aan UGent, verbergt het inflatiecijfer een dubbele werkelijkheid. Dat zegt hij op Twitter. Hij wijst erop dat het leven vorig jaar ook al veel duurder was dan het jaar daarvoor. “Op twee jaar tijd zitten we dus aan 16,2 procent, een stijging die je maar om de acht jaar verwacht”, klinkt het. Een gezinsuitgave die twee jaar geleden 1.000 euro per maand bedroeg, steeg in 2022 naar 1.076 euro en kost nu 1.162 euro, geeft hij als voorbeeld.

Hij noemt het zeer verontrustend dat de voedingsprijzen nog steeds niet onder controle zijn. “Voeding, inclusief alcohol, werd afgelopen maand nog eens 3,2 procent duurder. Een stijging die je op anderhalf jaar verwacht. Voeding is nu 15,6 procent duurder dan een jaar geleden”, aldus Baert.

De stijging van de voedselprijzen staat in contrast met de energieprijzen, die minder sterk stijgen of zelfs dalen (zoals de gasprijs). “De prijs van elektriciteit lijkt onder controle. In vergeleken met januari 2022 zitten we op 2,8 procent hogere prijzen nu. Een paar maanden geleden spraken we over andere inflatiecijfers voor elektriciteit. Conclusie van deze maand: de energiecrisis lijkt een voedings(prijs)crisis geworden”, stelt hij. “De vraag is verder: welk effect zullen de sterk gestegen loonkosten voor de bedrijven in januari 2023 hebben op de prijsontwikkeling in februari? Neemt het inflatiecijfer dan ook nog verder af? Of moeten we een opstoot vrezen? Het kan vriezen, het kan dooien.”

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek