Rundvlees bijna een vijfde duurder door impact blauwtongvirus
nieuwsDe prijzen van rundvlees zijn de afgelopen maanden sterk gestegen. Volgens Testaankoop betaalde de consument in april 2025 gemiddeld 18 procent meer voor biefstuk dan een jaar eerder. Ook américain natuur (+17%) en rundsstoofvlees (+12%) zijn flink duurder geworden. De consumentenorganisatie wijst als belangrijkste oorzaak naar de uitbraak van het blauwtongvirus, dat de rundveestapel in België zwaar trof.
Het virus leidde tot een hogere sterfte onder runderen en een lagere geboortecijfers, wat resulteerde in een daling van het aantal beschikbare dieren. Daarnaast zijn er structureel minder veehouders actief, waardoor de rundveestapel verder krimpt. Dat zorgt ervoor dat het aanbod de vraag niet kan volgen en de prijzen stijgen.
Stijgende voedingsinflatie
De prijsstijgingen passen in een bredere trend van oplopende voedselinflatie. Al meer dan drie jaar volgt Testaankoop de prijzen in zeven supermarktketens (Albert Heijn, Carrefour, Colruyt, Cora, Delhaize, Aldi en Lidl) en berekent het op die manier de inflatie in de winkel. Sinds dit jaar ligt die inflatie boven de 3 procent, en vorige maand steeg ze zelfs door naar 4,35 procent. In maart 2025 was de inflatie 3,97 procent, in februari 3,39 procent en in januari 3,29 procent.
Producten met chocolade blijven erg duur, zelfs na Pasen: pure chocolade kost nu 47 procent meer dan vorig jaar, melkchocolade 38 procent meer en chocoladekoekjes 22 procent meer. Sinaasappelsap (+19%) en allesreiniger (+14%) staan ook nog altijd hoog op de lijst.
Toch zijn er ook lichtpuntjes: brood (-3%), mango's (-5%), fish sticks (-4%), frituurolie (-4%) en champignons (-4%) zijn goedkoper dan een jaar geleden.
