Prijsstijging rundvlees zet zich door
nieuwsDe prijs voor runderen blijft maar stijgen, naar het hoogste niveau in jaren. Dat blijkt uit cijfers voor runderkarkassen van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij. De oorzaak van de prijsstijging is een tekort aan runderen op de markt. Directe aanleiding zijn de ziektes blauwtong en IBR die de stallen teisteren. Er zijn ook steeds minder rundveehouders in ons land.
Concreet kost een AS2-karkas van een jonge stier - de referentie op de markt en bedoeld voor vlees dat veelal in de supermarkt belandt - deze week bijna 7,9 euro per kilogram. Dat is de hoogste prijs in jaren. In de eerste week van januari werd 6,68 euro betaald. Twee weken geleden ging het om 7,5 euro per kilo.
Volgens Michael Gore, gedelegeerd bestuurder van Febev, de federatie die de slachthuizen, uitsnijderijen en vleesgroothandels vertegenwoordigt, gaat het om "ongeziene prijzen”. Ook de consument zal de duurdere prijzen voelen. Rundvlees bij de slager wordt tot 15 procent duurder, klonk het vorige week nog bij de ambachtelijke beenhouwers.

Wordt duurdere steak de nieuwe norm? Prijs rundvlees stijgt door ziektes en krimpende veestapel
nieuwsBron: Belga