Inflatierecords blijven sneuvelen: winkelkar bijna 20% hoger dan vorig jaar

De supermarktprijzen blijven in stijgende lijn. Een winkelkar was in december gemiddeld bijna 20 procent duurder ten opzichte van het jaar ervoor. Dat blijkt uit berekeningen van Testaankoop, dat spreekt over “de hoogste inflatie ooit”.

4 januari 2023  – Laatst bijgewerkt om 4 januari 2023 15:29
supermarkt-terugroepactie-kaas-1280

Testaankoop berekent elke maand de inflatie in de supermarkt op basis van 3.000 producten in zeven supermarktketens en komt voor december 2022 uit op 19,67 procent. Ten opzichte van december 2021 betalen we dus bijna een vijfde meer voor dezelfde winkelkar. Dat is het hoogste inflatiecijfer dat de consumentenorganisatie ooit zag, en daarmee is het record van vorige maand - dat op 18,11 procent stond - opnieuw verbroken.

De feestmaand december is voor veel gezinnen sowieso een duurdere maand in de supermarkt: voor Kerstmis en Nieuwjaar kopen we andere en vaak duurdere producten. Het is de consument daarom misschien minder opgevallen, maar de prijzen zijn dus nog maar eens gestegen. Een gezin met 2 personen betaalt nu gemiddeld 497 euro per maand in de supermarkt, dat is 82 euro meer dan een jaar geleden en 9 euro meer dan vorige maand.

Diepvriesfrieten en zuivel

Van de 3.000 producten uit zeven verschillende supermarktketen berekent de consumentenorganisatie ook telkens de grootste stijgers. Bij de onderzochte producten ligt de focus op de huismerken.

De top 5 van producten die het voorbije jaar het sterkst in prijs zijn gestegen zijn spaghetti (+53%), diepvriesfrieten (+50%), aluminiumfolie (+47%), papierwaren zoals keukenpapier, wc-papier en zakdoekjes (+46%) en frituurolie (43%). Diepvriesproducten zijn trouwens over het algemeen fel in prijs gestegen. Gemiddeld kosten die 23 procent meer dan een jaar geleden.

0

prijsstijging spaghetti

0

prijsstijging diepvriesfrieten

0

prijsstijging jonge kaas

0

prijsstijging boter

0

prijsstijging halfvolle melk

0

prijsstijging eieren

Ook de zuivelproducten staan, zoals iedere maand, hoog op het lijstje met stijgers. Gemiddeld is zuivel nu 27 procent duurder dan een jaar geleden. Jonge (gouda)kaas is 41 procent duurder, boter 38 procent en halfvolle melk 30 procent. Eieren zijn ook duurder geworden, gemiddeld 29 procent in vergelijking met vorig jaar.

Vlees werd gemiddeld 19 procent duurder, onderhoudsproducten 18 procent en dranken 11 procent. Ook de prijs van fruit is gestegen, met 9 procent, wat nog steeds een aanzienlijke stijging is.

Twee producten maken de omgekeerde beweging en dalen in prijs ten opzichte van vorig jaar: Granny Smith appels werden 2 procent goedkoper en ook vochtige babydoekjes zijn iets goedkoper dan vorig jaar (-0,12%).

De redenen voor alle prijsstijgingen zijn nog altijd dezelfde: er is een kleiner aanbod door mislukte oogsten en de oorlog in Oekraïne, maar ook de hoge energieprijzen, transportkosten en loonkosten worden doorgerekend in de prijs voor de producten. “We herhalen daarom onze tips om te besparen bij het winkelen: vergelijk de prijs per kilo of per liter om het goedkoopste product te vinden en let op promoties”, klinkt het bij Testaankoop.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek