header.home link

Inflatie naar 11,3 procent, hoogste niveau in bijna 50 jaar

De inflatie is in september opnieuw verder toegenomen tot 11,3 procent op jaarbasis. Het gaat om het hoogste niveau sinds 1975. Melk en boter zijn een kwart duurder ten opzichte van een jaar geleden. Eieren en meel noteren een stijging met 22 procent.

29 september 2022  – Laatste update 29 september 2022 18:33
Lees meer over:

Ons leven is op een jaar tijd opnieuw een stuk duurder geworden. De grootste oorzaak daarvoor zijn de hoge energieprijzen. Zo is elektriciteit in een jaar 81,3 procent duurder geworden. Bij gas gaat het zelfs over een stijging van 130,6 procent. Alleen al energie zorgt voor 5,4 procent inflatie. Voedingsmiddelen en dranken zijn ondertussen verantwoordelijk voor 2 procent inflatie, alleen al met duurdere voeding komen we dus aan het inflatiecijfer waar de Europese bank in een normaal jaar op mikt.

Van september 2021 tot september 2022 gaat het voor voeding om een stijging van 10,40 procent. Vooral hobbybakkers zullen zich in de haren krabben. Jaar op jaar is de prijs van meel en eieren met 22 procent toegenomen, voor melk en boter gaat het om een stijging met een kwart ten opzichte van vorig jaar. Yoghurt is ondertussen 17 procent duurder, bij kaas gaat het maar om 12 procent. In de vleesrayon is gevogelte 16 procent duurder, vorig maand was dat nog 17,5 procent, en varkensvlees maakt een inhaalbeweging. Zowel varkens- als rundsvlees zijn nu 8,4 procent duurder dan een jaar geleden. Bij brood gaat om een stijging van 14,5 procent.

Maand op maand

Met een stijging van 5,7 en 5,9 procent zitten varkensvlees en eieren in de top 20 van producten die tussen augustus en september het snelst in prijs stegen. Vorige maand waren de ontbijtgranen nog het meest in prijs omhoog gegaan en daar is duidelijk een correctie gebeurd: ze zijn nu de grootste daler ten opzichte van augustus (-19,1 procent). Een gelijkaardige curve zien we bij fruit- en groentesappen, die van een stijging van 13,6 procent in augustus naar een daling van 7,8 procent in september zijn gegaan. Chocolade (-11,3 procent) en fruit in conserven (-10,4 procent) zijn eveneens gezakt in prijs. Ze halen beide de top vijf van sterkste prijsdalers van september.

De kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijsevolutie van de energieproducten en de onbewerkte voedingsmiddelen, bedraagt 6,21 procent in september, tegenover 5,74 procent in augustus.

Bron: HLN / Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek