Alleen al voeding zorgt voor meer dan 2 procent inflatie

Met 12,27 procent bereikt de Belgische inflatie in oktober een nieuw record. Voeding wordt alweer een pak duurder. Maand op maand bedraagt de inflatie nu 2,4 procent. Dat is meer dan de inflatie die anders op een heel jaar verwacht wordt.

28 oktober 2022  – Laatst bijgewerkt om 30 oktober 2022 12:37
Lees meer over:
winkelmandje winkelkar supermarkt

Op Twitter duidt de Gentse professor economie en lid van de indexcommissie Stijn Baert waarom de inflatie hem zo verontrust: “De inflatie begon vorig jaar sterk te stijgen in… oktober. In oktober 2021 sprongen we plots van vrij normale cijfers naar meer dan 4 procent. Het is met die maand dat we vandaag vergelijken. En daar gaan we dus nog eens 12,3 procent over. Anders bekeken: op één maand tijd is het leven 2,4% duurder geworden. Dat wil zeggen: een verhoging van de prijzen die hoger is dan hoe ze normaal stijgen... op een jaar.”

Het is al geleden van juni 1975 dat de inflatie nog zo hoog was. Bij de maand op maand inflatie valt vooral op hoe voedingsmiddelen nu snel duurder worden. Duurdere voeding is goed voor 2,4 procent inflatie, alleen overtroffen door de kleine 6 procent op conto van energie. Vlees (+3,6 procent), melk, kaas en eieren (+3,4 procent), fruit (+4,8 procent), groenten (+4,2 procent), suiker, jam, honing, chocolade en snoep (+4,2 procent), bier (+4,3 procent) en zelfs planten en bloemen worden fors duurder. Jaar op jaar lijkt de spectaculaire stijging van eieren, melk, meel en boter wat af te vlakken. In vergelijking met oktober van vorig jaar zijn al die producten wel 20 tot 25 procent duurder.

Opvallend ook is dat koolhydraten nu jaar op jaar een pak duurder worden: aardappelen gaan 14 procent in prijs omhoog, bij rijst gaat het om 9,5 procent, brood is 15 procent duurder en pasta zelfs 16 procent. In de categorie vlees is kip een opvallende stijger; nu is het witte vlees een vijfde duurder dan een jaar geleden. Bij runds- en varkensvlees is de stijging beperkter.

Belangrijk voor de internationale concurrentiekracht van ons land is dat de gezondheidsindex meestijgt en nu ook op 12,27 uitkomt. Het is de gezondheidsindex die bepaalt of er moet geïndexeerd worden. Baert: “De gezondheidsindex is nu zo hoog als de reguliere index. Onze lonen worden dus op korte/middellange termijn aangepast aan de 12,3% hogere levensduurte. Sectoren waar dat in januari in 1 klap gebeurt, mogen vrezen dat de eerder geraamde 10% verhoging een onderschatting is.”

Op website van de De Tijd bevestigt SD Worx dat vermoeden. Ongeveer 1 miljoen werknemers (onder meer uit het grote paritair comité 200) mogen in januari een loonindexering van maar liefst 11,59 procent verwachten. Eerder ging het sociaal kantoor nog uit van 10,5 procent.

De spilindex, die gebruikt wordt voor ambtenarenlonen en de sociale uitkeringen, werd ook overschreden, voor de vierde keer dit jaar. Dat betekent dat de sociale uitkeringen en de pensioenen in november met 2 procent worden verhoogd. De wedden in de openbare sector worden in december met 2 procent geïndexeerd.

Bron: De Tijd / De Standaard / Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek