Stilstand voedingsprijzen doet inflatie dalen onder drie procent
nieuwsDe inflatie gaat in augustus van 3,64 procent naar 2,86 procent. Voor het eerst sinds januari duikt het cijfer onder de symbolische grens van 3 procent. Dat blijkt uit de recentste gegevens van Statbel. De inflatie voor voeding bereikt haast een stilstand. Het inflatiecijfer voor voedingsmiddelen (inclusief alcohol) staat op 0,04 procent tegenover 0,54 procent vorige maand. Opmerkelijke cijfers, want ze bereikte in maart 2023 nog een piek met 17,02 procent.
De categorie voeding inclusief alcoholische dranken bedraagt slechts 0,02 procentpunt van de totale inflatie. Laten we de alcohol weg, dan heeft de groep voeding en (alcoholvrije) dranken zelfs de grootste negatieve impact op de inflatie, met een daling van 0,75 procentpunt. De hoofdgroep met de grootste ‘positieve’ impact op de inflatie is huisvesting, water en energie, met een stijging van 1,15 procentpunt.
Ter vergelijking: energie is goed voor 0,58 procentpunt van de totale inflatie. Niet zo lang geleden waren de rollen omgekeerd en had energie een negatieve bijdrage, terwijl voeding de inflatie naar omhoog trok. Het hele jaar bleef de voedingsinflatie vrij beperkt, wat dus ook betekent dat voedsel vandaag quasi even duur is als een jaar geleden. Voor vele consumenten is dat welgekomen, na de immense stijging vorig jaar.
De belangrijkste prijsstijgingen in augustus hadden betrekking op tabak, private huur, alcoholvrije dranken, hotelkamers, kleding en restaurants en cafés. Motorbrandstoffen, huishoudtoestellen, bloemen en planten, groenten en aardgas hadden een verlagend effect op de index.
Op jaarbasis is vooral aardgas explosief gestegen (+103%). De verklaring bevindt zich vooral in de afbouw van de steunmaatregelen na de energiecrisis vorig jaar. Ook verse zeevruchten (+40,9%), olijfolie (+28%) en alcoholvrije bieren (+26,7%) zijn op 12 maanden flink verduurd. Wat olijfolie betreft, spelen de slechte oogsten ongetwijfeld een rol.
Dat VILT geen papieren maar een online medium is, komt overigens goed uit. Kranten zijn op een jaar tijd een vijfde duurder geworden (+17,9%), maar videoapparatuur zoals beeldschermen (-17,9%), smartphones (-17,1%) en computers (-13%) behoren tot de sterkste dalers tegenover vorig jaar.

Bron: Eigen berichtgeving, Statbel