Voedselinflatie daalt, maar winkelkar bijna een derde duurder dan in 2022
nieuwsDe voedingsinflatie blijft dalen in de Belgische supermarkten en bedroeg in juni 2,31 procent. Dat berekende Testaankoop op basis van de prijzen van 3.000 producten in zeven supermarkten. Hoewel de inflatie daalt, stegen de winkelprijzen bijna één derde sinds begin 2022. Testaankoop roept daarom de regeringsonderhandelaars, zowel op nationaal als op Europees niveau, op om een prioriteit te maken van de koopkracht.
Inflatie blijft dalen
De inflatie in de supermarkten was 2,31 procent in juni 2024 en daalt al meer dan een jaar, sinds april 2023. De afgelopen drie jaar heeft Testaankoop de prijsevoluties in de supermarkten nauwlettend in de gaten gehouden aan de hand van de prijzen van meer dan 3.000 basisproducten die verkrijgbaar zijn bij Albert Heijn, Carrefour, Colruyt, Cora, Delhaize, Aldi en Lidl. De productcategorieën die in de maand juni het meest bijdroegen aan de inflatie waren dierenvoeding (+9%), frisdranken (+6%) en kruidenierswaren (+4%). Vergeleken met vorig jaar zijn er aanzienlijke stijgingen voor producten zoals olijfolie (+27%), garnalen (+18%) en aardappelen (+14%).
Daarentegen zijn de prijzen van sommige producten gedaald, zoals keukenpapier en toiletpapier (-3%) en brood (-1%), maar ook babydoekjes (-14%), citroenen (-12%), conference peren (-10%), ijsbergsla (-10%), halfvolle melk (-6%) en spaghetti (-6%).
Winkelkar fors duurder in twee jaar tijd
Hoewel de prijzen gedurende 15 opeenvolgende maanden zijn gedaald, benadrukt Testaankoop dat de daling “relatief” is. De prijzen vandaag liggen gemiddeld 27 procent hoger dan in januari 2022, de eerste maand waarin de inflatie meer dan twee procent bedroeg. Zo is de prijs van zuivelproducten nog steeds 29 procent hoger dan in januari 2022. Nochtans zijn de prijzen van zuivelproducten op de internationale markt met gemiddeld 20 procent gedaald sinds juni vorig 2022. Uit gegevens van Testaankoop blijkt dat bussen volle melk (77%) en pakjes jonge (gouda)kaas (91%) in juni 2024 duurder zijn, dan in juni 2022. De gemiddelde prijsstijging sinds juni 2022 bedraagt 27 procent voor jonge kaas en 10 procent voor halfvolle melk.

Aardappelen zijn de helft duurder geworden dan in januari 2022, maar deze prijsstijgingen lijken niet naar de boeren te gaan. "Het is essentieel dat onze overheden ervoor zorgen dat de markt goed functioneert, ten voordele van zowel de landbouwers als de consumenten", benadrukt Laura Clays, woordvoerder van Testaankoop.
Aandacht voor koopkracht
Eind maart bevroeg Testaankoop Belgische consumenten naar hun perceptie van de EU en wat zij als prioriteit zouden willen meegeven aan de volgende Europese vertegenwoordigers. Het vaakst kwamen koopkrachtmaatregelen terug, met bovenaan de lijst betaalbaarheid van medicijnen (83% van de Belgische consumenten vindt dat de EU zich hierop moet richten) en toegankelijkheid van gezonde en duurzame voeding (76% vindt dit een prioriteit). "Nu er volop regeringen worden gevormd, vragen we dat het versterken van de koopkracht als prioriteit wordt gezien. Consumenten willen toegang tot gezonde, duurzame producten tegen betaalbare prijzen, wat vandaag de dag helaas nog te vaak een uitdaging is. Door in te spelen op de concrete zorgen van onze burgers kunnen we de opkomst van extremen, zoals we dat vandaag zien gebeuren, tegengaan" besluit Clays.
Wereldwijde voedselprijzen stabiel
De wereldwijde voedselprijzen zijn in juni gemiddeld ongewijzigd gebleven ten opzichte van mei. Dat blijkt uit een publicatie van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). Een prijsdaling bij de granen compenseerde duurdere producten als plantaardige oliën, boter en suiker. Zo waren graansoorten drie procent goedkoper dan in mei. Onder meer tarwe en rijst daalden in prijs. De FAO verwacht dat de wereldwijde graanoogst dit jaar een record zal bereiken.
Aan de andere kant werden plantaardige oliën (zoals palm-, soja- en zonnebloemolie) drie procent duurder waardoor ze op het hoogste niveau staan in meer dan een jaar tijd. De boterprijs steeg naar het hoogste peil in twee jaar, "in een context van sterke retailverkopen en een seizoensgebonden daling van de melkleveringen in West-Europa". De suikerprijs ging iets omhoog na drie dalingen op een rij, een gevolg van een kleiner dan verwachte oogst in Brazilië.

Bron: Belga / Testaankoop
Beeld: Testaankoop