Testaankoop: “Gezonde, duurzame voeding moet logische en betaalbare keuze zijn”

Groenten in de supermarkt zijn de afgelopen twee jaar een pak duurder geworden. Zo kostten wortelen in januari dit jaar gemiddeld een derde meer dan in januari 2022 en ajuinen zelfs ruim de helft. Dat blijkt uit de maandelijkse inflatiecijfers van Testaankoop. De consumentenorganisatie vindt het hoog tijd om van gezonde, duurzame voeding een logische en betaalbare keuze voor consumenten te maken.

5 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 5 februari 2024 19:58

Testaankoop berekent elke maand de inflatiecijfers op basis van 3.500 producten uit zeven grote supermarkten. Hoewel de inflatie verder daalde tot 5,93 procent, zijn basisproducten de laatste twee jaar stevig in prijs gestegen. Tegenover twee jaar geleden betalen consumenten gemiddeld 25,27 procent meer.

Vooral groenten - ajuinen, wortelen maar ook bloemkool en aardappelen - kenden een enorme prijsstijging. Voor een kilogram wortelen betaalde je in januari 2022 nog 1,01 euro, een jaar later was dat al 1,22 euro en afgelopen maand 1,34 euro. Voor een kilo ajuinen klom de prijs van 1,33 euro in 2022 naar 1,54 euro vorig jaar tot uiteindelijk 2,09 euro dit jaar.

Omdat de supermarktrekening weegt op de budgetten van de gezinnen, kiezen meer consumenten voor goedkopere, vaak ongezonde voeding. Toch zijn mensen bereid om meer te kiezen voor lokale en duurzame producten, tonen vele studies van Testaankoop en andere consumentorganisaties aan. Voor Testaankoop is de oplossing tweeledig en kan die ook de woedende boeren ten goede komen. "Enerzijds moet gezonde en duurzame voeding betaalbaar worden", zegt woordvoerder Laura Clays. 

"Maak het fiscaal aantrekkelijker, ken subsidies toe aan boeren die investeringen doen in ecologischere landbouw, en reguleer - lees: beperk - de reclame van ongezonde producten. Daarnaast moet onze afhankelijkheid van fossiele energie en van geïmporteerd veevoeder teruggeschroefd worden. Dat hoeft niet gepaard te gaan met grote prijsstijgingen. Want het was juist deze afhankelijkheid die leidde tot de enorm hoge inflatiecijfers van het voorbije jaar."

Belgen betalen minder voor verse groenten en vlees dan Fransen en Duitsers
Uitgelicht
België kent een minder sterke stijging van de consumptieprijzen voor voedingsmiddelen dan de buurlanden. Zo betaalt de Belg minder voor huismerken en niet-bewerkte levensmidde...
22 december 2023 Lees meer

Bron: Belga

Beeld: Jan Prinsen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek