header.home link

Is afschaffing btw op groenten en fruit op komst?

10 januari 2023

Vicepremier Petra De Sutter (Groen) pleit opnieuw voor een afschaffing van de btw op groenten en fruit. Het gaat om een voorstel dat vorig jaar nog door Groen-Kamerlid Barbara Creemers werd gelanceerd. De prijs van gezonde voeding is de voorbije maanden verder gestegen en ook de minister vraagt nu om een nultarief. Niet alleen op groenten en fruit, maar ook op volkoren producten.

Lees meer over:
korteketen-groenten-markt-1250

"Door de oorlog in Oekraïne en de hoge kosten van energie, transport en lonen, stijgt ook de prijs van onze winkelkar", zegt De Sutter naar aanleiding van een bezoek aan een sociale kruidenier in het Oost-Vlaamse Ninove. Consumentenorganisatie Test Aankoop berekende dat de prijs van de gemiddelde winkelkar 20 procent hoger ligt dan vorig jaar. Volgens Europees onderzoek eet 17 procent van de Belgen niet elke dag groenten of fruit.

"Beknibbelen op de prijs van eten en eerder kiezen voor goedkope producten is voor velen bittere noodzaak. En laat de goedkoopste etenswaren nu niet per se de gezondste zijn, integendeel", aldus de minister. De aanpassing van btw-tarieven is een bevoegdheid die strikt genomen bij cd&v-minister Vincent Van Peteghem ligt.

Die laat weten dat hij het voorstel om het btw-tarief voor groenten en fruit op nul te zetten, ook heeft opgenomen in zijn blauwdruk voor een bredere fiscale hervorming. "Onze fiscaliteit mag de toegang tot gezonde voeding niet belemmeren. Gezonde voeding is immers een basisbehoefte", aldus Van Peteghem. Hij zegt dat hij blij is dat hij op de steun van minister De Sutter mag rekenen wanneer deze fiscale hervorming op de regeringstafel komt te liggen.

Budgetneutraal

"Als er een goed plan op tafel ligt, dan denk ik dat iedereen daar zal achterstaan", maakt minister De Sutter zich sterk. "Eind vorig jaar spraken we al af dat de 'gezondheidsshift' mag worden uitgevoerd. Ik verwacht een eerste voorstel in de komende weken op tafel van de regering. Bevoegde ministers Vandenbroucke (Volksgezondheid) en Van Peteghem zijn daarmee bezig. Het zou goed zijn dat dit een budgetneutrale oefening wordt, de begroting staat immers onder druk. Het gaat om een verschuiving dus: groenten en fruit goedkoper, andere producten, tabaksproducten bijvoorbeeld, zouden dan duurder kunnen worden."

Sinds april vorig jaar laat de Europese Unie toe dat lidstaten de btw verlagen op producten die bijvoorbeeld de volksgezondheid beschermen of die goed zijn voor het milieu. Bepaalde categorieën van producten die in basisbehoeften voorzien, zoals levensmiddelen, kunnen zelfs van een zogenaamd 'nultarief' genieten.

Minister De Sutter bezocht dinsdagochtend de sociale kruidenier van Ninove. Die biedt levensmiddelen aan aan zeer betaalbare prijzen of zelfs gratis. De minister kreeg er uitleg over de werking: "Ik hoor dat het aantal mensen die een beroep doet op de sociale kruidenier flink toeneemt de laatste twee jaar. Dat betekent dat er meer en meer kansarmoede is. Dat is geen goede zaak. Daar moeten we ons bewust van zijn."

Uitgelicht
De supermarktprijzen blijven in stijgende lijn. Een winkelkar was in december gemiddeld bijna 20 procent duurder ten opzichte van het jaar ervoor. Dat blijkt uit berekeningen...
4 januari 2023 Lees meer

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek