Wereldwijde landbouwprijzen op hoogste niveau in anderhalf jaar

nieuws

De wereldwijde prijzen van landbouwgrondstoffen stegen in oktober naar het hoogste niveau in 18 maanden tijd. Dat meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). Vooral plantaardige oliën werden fors duurder. Deze stijgingen zijn tot in onze supermarkt te voelen, zo was olijfolie vorige maand 36,2 procent duurder dan vorig jaar.

12 november 2024 Jozefien Verstraete
olijfolie

In de voorbije maand klom de Food Price Index van de FAO (FFPI) naar het hoogste peil sinds april 2023. In vergelijking met een jaar geleden steeg de index met 5,5 procent. De FFPI volgt de prijsontwikkelingen op van landbouwgrondstoffen wereldwijd, opgedeeld in vijf categorieën. Het wordt beschouwd als een indicator voor toekomstige inflatie en kostentrends in de voedingsindustrie.

De FFPI voor plantaardige oliën piekte in oktober en bereikte het hoogste punt in twee jaar als gevolg van stijgende noteringen voor palm-, soja-, zonnebloem- en raapzaadolie, voornamelijk gedreven door bezorgdheid over de productie. Ook de zuivelprijsindex steeg erg (21,4%) in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De internationale kaasprijzen stegen het sterkst, als gevolg van de beperkte beschikbaarheid van voorraden, een grote interne vraag en een seizoensgebonden lage melkproductie in West-Europa. Ook de wereldboterprijzen stegen voor diezelfde redenen.

faonovvv

De wereldwijde tarweprijzen werden dan weer beïnvloed door ongunstige weersomstandigheden in de belangrijkste exportlanden op het noordelijk halfrond, de herinvoering van een onofficiële bodemprijs in Rusland en de toenemende spanningen in het Zwarte Zeegebied, waardoor de prijzen stegen. Volgens de FAO zal de wereldwijde tarweproductie naar verwachting wel stijgen, gestimuleerd door een productiestijging in Azië als gevolg van areaaluitbreidingen en gunstige weersomstandigheden. “Dit zou de grote dalingen bij belangrijke producenten in Europa meer dan compenseren”, aldus FAO. Ook de wereldmaïsprijzen stegen, deels onder invloed van een sterke binnenlandse vraag en transportproblemen in Brazilië door het lage rivierpeil.

In tegenstelling tot de algemene opwaartse trend, daalde de FAO vleesprijsindex in oktober met 0,3 procent ten opzichte van de maand ervoor. Dit heeft volgens de FAO voornamelijk te maken door lagere varkensvleesprijzen, als gevolg van verhoogde slachtcijfers in West-Europa te midden van een zwakke binnenlandse en buitenlandse vraag. Ook de wereldprijzen voor pluimveevlees daalden licht in oktober. Daarentegen stegen de prijzen voor rundvlees licht, ondersteund door sterkere internationale aankopen.

Dalende Belgische varkensvleesprijzen

De inflatie voor voeding (inclusief alcoholische dranken) in België bedroeg vorige maand 1,86 procent. In vergelijking met oktober vorig jaar zijn de prijzen dus met 1,86 procent gestegen. Vooral olijfolie is heel erg gestegen in prijs (36,2%) sinds vorig jaar, maar ook de prijs van verse zeevruchten steeg met 27,5 procent. Lichte bieren kende een stijging van 19,7 procent. Varkensvlees kende dan weer een daling van 8,9 procent. In vergelijking met september was vooral brood en granen duurder in oktober (1,5%). De prijzen in restaurants en cafés stegen gemiddeld 0,4 procent in vergelijking met de maand ervoor.

Spaanse olijfboomgaarden in droogtecrisis: "In een straal van 150 km is geen enkele olijf te bespeuren"
Uitgelicht
De olijvenoogst in Spanje is afgetrapt. Uit sommige regio’s lopen de eerste berichten over succesvolle oogsten binnen, terwijl het bij andere regio’s opmerkelijk stil blijft....
12 september 2024 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek