Voedingsinflatie stijgt door, eieren een derde duurder van vorig jaar

De inflatie in ons land is in december opnieuw wat gedaald: van 10,63 procent in november naar 10,35 procent in december. Dat maakt het statistiekbureau Statbel bekend. Het gaat om de tweede daling op rij: in oktober stond de inflatie in België nog op 12,27 procent. De energieprijzen beginnen te dalen, al blijft de inflatie van voeding verder oplopen.

23 december 2022  – Laatste update 23 december 2022 16:45
Lees meer over:

Algemeen blijven de energieprijzen de boosdoener voor de hoge inflatie. Energie is nog altijd meer dan een derde (32,88 procent) duurder dan in december vorig jaar en draagt zo 3,25 procentpunten bij aan het globale inflatiecijfer. Alleen daalt de energie-inflatie wel verder van 36 procent vorige maand naar 33 procent in december. De daling is er dankzij het bijspringen van de overheid met het energie-pakket, anders zouden de prijzen van aardgas en elektriciteit wel gestegen zijn.

De inflatie voor voeding bedraagt dan weer 14,53 procent, tegenover 14,48 procent vorige maand. Deze inflatie is de laatste maanden sterk gestegen. In december vorig jaar was dat nog 1,21 procent. Vooral de inflatie van voornamelijk oliën, vis, zuivelproducten, brood en granen en vlees is de afgelopen maanden sterk gestegen.

inflatie

Zo bedraagt de inflatie voor oliën deze maand 29 procent. In december 2021 bedroeg ze nog 6,2 procent. Voor vis gaat het om 14,4 procent ten opzichte van 2,4 procent in december 2021. De inflatie voor zuivelproducten loop op tot 22,6 procent ten opzichte van 1,8 procent in december 2021. Voor brood en granen bedraagt de inflatie deze maand 15,9 procent ten opzichte van 1,7 procent in december vorig jaar. Vlees werd op een jaar 12,9 procent duurder, in december 2021 was de inflatie nog net iets minder een procent. Twee opvallende uitschieters zijn volle melk die 28 procent duurder werd ten opzichte van december 2021 en eieren die zelfs 33 procent duurder werden.

De bijdrage van voeding aan de totale inflatie bedraagt nu 2,77 procentpunten. Alleen de kostenstijgingen van voeding zijn dus verantwoordelijk voor een hogere inflatie dan in een “normaal” jaar de doelstelling van de Europese Centrale Bank is.

Hierdoor stijgt ook de kerninflatie nog altijd: die gaat van 7,16 procent in november naar 7,34 procent in december. Volgens Stijn Baert (UGent) is het cijfer van de maand echter nog een ander: namelijk het indexcijfer in de grote bediendensector PC 200. Dat komt uit op 11,1 procent. Honderdduizenden werknemers onder andere in de voedingssector en de horeca zullen hun loon in één klap met 11,1 procent zien stijgen vanaf 1 januari. Baert waarschuwt dan ook dat het opletten wordt voor de concurrentiekracht van de Belgische economie.

Bron: Statbel

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek