Protest tegen Mercosur blijft aanhouden: demonstratie in Brussel, open brief en hoorzitting in Vlaams parlement

nieuws

Op het Brusselse Schumanplein demonstreerden woensdag een honderdtal landbouwers tegen het vrijhandelsakkoord van de Europese Unie met de Mercosurlanden in Zuid-Amerika. De landbouwers vrezen dat het akkoord voor oneerlijke concurrentie zal zorgen. Boerenbond en ABS waren niet aanwezig, maar kanten zich ook tegen een mogelijk akkoord. ABS heeft in dat verband een open brief geschreven naar de Vlaamse, nationale en Waalse politici. Op aandringen van Boerenbond komt er op 11 december een hoorzitting over Mercosur in het Vlaams parlement.

13 november 2024 Jozefien Verstraete
WhatsApp Image 2024-11-13 at 13.42.29 (1)

Fugéa kwam woensdag in Brussel samen met partners uit het internationale middenveld om hun ongenoegen te uiten over het vrijhandelsakkoord met de Mercosurlanden. De Europese Commissie wil dit akkoord graag finaliseren tijdens de G20-top in Brazilië volgende week. De Waalse landbouworganisatie beschouwt het akkoord als een gevaar voor zowel de boeren als de planeet. De organisatie verwijt de EU een dubbelzinnige houding aan te nemen. "Het verdrag gaat in tegen de ambities van de Green Deal en de strategische dialoog over de toekomst van de landbouw", klinkt het. Volgens Fugéa-woordvoerder Hugues Falys is het tijd om “te kiezen tussen de Green Deal en wetteloze vrijhandel.”

Van moedeloosheid naar boosheid?

“Ursula von der Leyen zei vorig jaar nog dat ze voor veilig voedsel en Europese autonomie op het vlak van voedselvoorziening was, maar door dit akkoord te ondertekenen komen honderdduizenden tonnen voedsel die niet aan Europese regels voldoen op vlak van pesticiden en hormonen op onze markt”, aldus Falys. “Brazilië heeft recent nog toegegeven dat het niet kan garanderen dat zijn rundvlees niet behandeld is met producten die in de EU verboden zijn, zoals hormonen.”

Falys wijst dan ook mogelijke compensaties en spiegelclausules in het akkoord af. "We hebben eerlijke prijzen nodig, geen nieuwe compenserende steun”, klinkt het. Als het akkoord toch wordt ondertekend, dreigt de landbouworganisatie opnieuw met hardere acties. "De boeren zijn volgens mij niet langer boos, maar moedeloos", zegt Falys. "Al kan die boosheid terugkeren."

Europese boeren verzetten zich al maanden tegen het vrijhandelsakkoord. In het voorjaar leidde het nakend Mercosurakkoord nog tot grootschalige betogingen in Brussel waarbij de politie tussenbeide moest komen. Woensdag de delegatie landbouwers beperkt omdat veel boeren momenteel druk in de weer zijn met hun werk op het veld. Naast landbouwers en landbouworganisaties nam ook Europarlementslid Benoit Cassart (MR) het woord voor de aanwezige demonstranten. Cassart is zelf landbouwer. Ook het Franse Europarlementslid Manon Aubry van het uiterst linkse La France Insoumise hield een vurig pleidooi tegen het akkoord.

Open brief van ABS

In Frankrijk zullen de boeren volgende week voor enkele dagen protesteren. "Om de stem van Frankrijk te laten horen op het moment van de G20 in Brazilië", duidt de voorzitter van de grootste Franse landbouworganisatie, Arnaud Rousseau. De Vlaamse landbouworganisaties Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) gaven recent aan grote bezwaren te hebben tegen het vrijhandelsakkoord, maar riepen niet op tot protest. Wel benadrukte ABS woensdag nogmaals zijn standpunt in een open brief, gericht aan de Vlaamse regering, de Europese Commissie en het Europees Parlement: “Verwijs het onderdeel landbouw en voeding in het ontwerp van het Mercosur-handelsakkoord definitief naar de prullenbak.”

Een compensatiefonds zou pas een echte schijnvertoning zijn. Want wat compenseer je? De boer omdat die bedrogen wordt? Of de burger die eveneens in de zak gezet wordt?

Hendrik Vandamme - Voorzitter ABS

ABS vraagt in de open brief de Vlaamse regering om consequent te zijn en “net als Wallonië zich te verzetten tegen dit onzinnige, handelsakkoord met de Mercosurlanden, zelfs al is er sprake van spiegelclausules of een compensatiefonds”. De landbouworganisatie gelooft niet dat spiegelclausules een gelijk speelveld zullen creëren tussen de Europese landbouw en de Zuid-Amerikaanse landbouw, en ook in een compensatiefonds ziet ABS geen heil. “Een compensatiefonds zou pas een echte schijnvertoning zijn. Want wat compenseer je?”, vraagt ABS-voorzitter, Hendrik Vandamme, zich af. “Compenseer je de boer omdat die door de Europese beleidsmakers bedrogen wordt? Of ga je de burger compenseren die eveneens in de zak gezet wordt? Die laatste zal immers geconfronteerd worden met een aanbod in de supermarkt van producten die hier niet geproduceerd mogen worden, maar wel snel geconsumeerd mogen worden."

“Ook de lokale familiale Zuid-Amerikaanse boer heeft hier trouwens weinig te winnen, wel veel te verliezen”, aldus Vandamme. “De bedrijven die voor de export produceren zijn vaak mastodonten, in handen van grote beursgenoteerde conglomeraten met veel lobbymacht. De grondhonger van die mastodonten zal enkel toenemen, ten koste van de lokale boer én omgeving.” Volgens ABS gaat dit ook over de geloofwaardigheid van de Europese instellingen en deze van haar lidstaten. “Wordt het handelsakkoord met de Mercosurlanden ooit goedgekeurd, dan is ook het laatste beetje vertrouwen dat landbouwers en burgers in Europa hebben, definitief weg. Of beknopt en krachtig gezegd: de afbraak is dan voltooid!”

Hoorzitting in Vlaams parlement

Ook Boerenbond laat weten dat het niet heeft stilgezeten rond Mercosur. "De bezorgdheden die we eerder al hebben geuit, blijven tot op de dag van vandaag gelden en we hebben rond dit dossier niet stilgezeten", laat voorzitter Lode Ceyssens weten. De organisatie vroeg aan de leden en de commissievoorzitter van de commissie Landbouw in het Vlaams parlement om opnieuw een hoorzitting te organiseren over Mercosur. "Op die manier kunnen we onze bezorgdheden rond het handelsakkoord met de nieuwe parlementsleden delen", aldus Ceyssens. Intussen werd bevestigd dat deze hoorzitting kan doorgaan op woensdag 11 december in een verenigde commissie Landbouw en Buitenlands Beleid.

Boerenbond roept ook de Europese parlementsleden op om naar de bezorgdheden van de landbouwsector te luisteren en hiermee aan de slag te gaan. “Maandag werd vanuit de Europese koepelorganisatie Copa-Cogeca een brief gestuurd naar Europees Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen die ik met volle overtuiging mee ondertekende”, vertelde Ceyssens. De brief vraagt aandacht voor een coherent handelsbeleid dat resultaten oplevert voor boeren en landbouwcoöperaties en vermeldt dat de Europese landbouwsector nooit een onevenwichtig handelsakkoord dat schadelijk is voor het milieu zal ondersteunen.

"Wij zijn tevreden dat er van op verschillende beleidsniveaus gehoor wordt gegeven aan onze oproep", besluit de Boerenbondvoorzitter.

Bron: Belga / Eigen berichtgeving

Beeld: Fugéa

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek