Stopt EU met import Braziliaans rundvlees omdat het niet gegarandeerd hormoonvrij is?
nieuwsDe Europese Unie zal mogelijk stoppen met de vleesimport van vrouwelijke runderen uit Brazilië. Een nieuw rapport besluit dat er niet kan worden gegarandeerd dat geïmporteerd Braziliaans rundvlees naar de EU hormoonvrij zal zijn. Francie Gorman, de voorzitter van de Ierse boerenvereniging IFA, roept Europa dan ook op om de import van rundvlees uit Brazilië onmiddellijk stop te zetten en de onderhandelingen met de Mercosur-landen te staken. Dat meldt de Ierse landbouwnieuwssite Farmers Journal.
Uit een rapport van de Europese Commissie blijkt dat Brazilië niet kan bewijzen dat zijn rundvlees dat aan de Europese Unie wordt geleverd, niet is behandeld met het hormoon oestradiol, een geslachtshormoon behorende tot de oestrogenen (vrouwelijk hormoon). Vlees dat met oestradiol behandeld is, mag niet op de markt worden gebracht in de EU. Dat is al sinds 1981 het geval, toen de Europese Unie het gebruik van stoffen met een hormonale werking voor groeibevordering bij landbouwdieren verboden heeft.
Geen behandelingsgegevens op de boerderij
Ook Brazilië kent een hormoonwetgeving, maar het probleem zit hem in de naleving. Volgens het rapport wordt er niet grondig genoeg gecontroleerd of deze wetten worden nageleefd, en dus is er geen garantie dat een dier effectief nooit behandeld is met dit oestradiol. Verder bleek dat veehouderijen in Brazilië niet wettelijk verplicht zijn om registers bij te houden van de behandelingen op het bedrijf, en dat er geen controles worden uitgevoerd op het gebruik van diergeneesmiddelen op boerderijen.
Het verslag is gebaseerd op een controle die van 27 mei tot 14 juni 2024 werd uitgevoerd als onderdeel van het geplande werkprogramma van het directoraat-generaal Gezondheid en voedselveiligheid van de Europese Commissie. Francie Gorman, voorzitter van de Irish Farmers’ Association IFA, roept de EU op om de import van rundvlees uit Brazilië onmiddellijk stop te zetten.
“Het is al erg genoeg dat de EU bereid is om een handelsovereenkomst te sluiten met een land dat veel lagere normen hanteert op het gebied van milieu, diergezondheid, dierenwelzijn en traceerbaarheid”, zegt Gorman, “maar nu komen we erachter dat de EU zelf niet eens kan vertrouwen op de regelingen die ze hebben getroffen om rundvlees als hormoonvrij te certificeren.”

Bron: Farmer's Journal