Waalse boeren plannen actie in november tegen Mercosur-akkoord
nieuwsNa de Franse boeren dreigen nu ook de Waalse boeren van de Fédération unie de groupements d'éleveurs et d'agriculteurs (FUGEA) met acties in aanloop naar de G20-top op 18 en 19 november. Op de G20-top zal naar alle waarschijnlijkheid het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie (EU) en de Mercosurlanden afgerond worden. Vooral het compensatiefonds dat opgericht zou worden voor de verliezen die de boeren zouden lijden door het vrijhandelsakkoord, zet kwaad bloed. Bij Boerenbond is te horen dat er geen acties zijn gepland.
Het vrijhandelsakkoord tussen de EU en de Mercosurlanden (Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay) zal onder meer de export van rundvlees naar de EU vergemakkelijken. Daarbij rijst de vraag of er nog een gelijk speelveld zal zijn met Europese rundveehouders die op vlak van duurzaamheid, voedselveiligheid en dierenwelzijn op een ander niveau produceren. Volgens FUGEA zal het Mercosurakkoord daarom leiden tot oneerlijke concurrentie voor de Europese boeren. "De normen zijn veel lager en het vlees is goedkoop, waardoor de marktprijzen dalen", hekelt de federatie, die erop wijst dat de Mercosurlanden nu al 215.000 tot 250.000 ton vlees per jaar naar Europa exporteren.

Schizofreen
Volgens de Waalse landbouworganisatie is het verdrag "totaal anachronistisch". "Samen met onze bondgenoten stellen we het al jaren aan de kaak: wij produceren veel efficiënter rundvlees op ons eigen grondgebied. De industriële vleesproductie in Brazilië is verantwoordelijk voor massale ontbossing. De EU-Mercosur-overeenkomst is dan ook een gevaar voor onze planeet en onze boeren", aldus FUGEA in zijn persmededeling. "Het druist in tegen de ambities van de Green Deal en de strategische landbouwdialoog. Europa moet uit zijn schizofrene onsamenhangendheid stappen en ons de middelen geven om onze boerderijen te redden."
Om de Europese landbouwers tegemoet te komen, stelde de Europese Commissie onlangs voor om een compensatiefonds op te richten. "Men wil Europese veehouders compenseren in de hoop de vernietigende gevolgen van de rundvleesimport op zowel onze boerderijen als de planeet teniet te doen", zegt FUGEA hierover. "We hebben eerlijke prijzen nodig, geen nieuwe compenserende steun. Onze boeren zijn geen variabelen die gekocht en verkocht kunnen worden."
Hete kolen
FUGEA laat wetend dat de Commissie het vuur aanwakkert door op de hete kolen van agrarische woede te blazen. "Om het vuur te vermijden is er maar één oplossing: de onderhandelingen over de overeenkomst stopzetten", luidt het. FUGEA plant daarom een mobilisatie in Brussel in de aanloop naar de G20-top. Wanneer die precies zal plaatsvinden, is nog niet duidelijk. De organisatie roept ook de Waalse minister van Landbouw Anne-Catherine Dalcq (MR) en de federale minister van Landbouw David Clarinval (MR) op om zich publiekelijk tegen de overeenkomst te verzetten.
Bij Boerenbond is dinsdag te horen dat er geen acties gepland zijn in aanloop naar de G20-top.
