Franse landbouworganisaties willen opnieuw massaal actievoeren, nu omwille van Mercosur
nieuwsNet als afgelopen winter willen de Franse landbouworganisaties FNSEA en Jeunes Agriculteurs opnieuw gaan actievoeren in heel het land. Dat heeft de voorzitter van FNSEA aangekondigd. In tegenstelling tot vorige winter is het protest nu ingegeven door een nakende goedkeuring van het Mercosur-vrijhandelsakkoord.
Vanaf half november willen de Franse boeren terug de straat opgaan. Deze keer niet uit onvrede over hun inkomen, de administratieve complexiteit en de snel veranderende of de te strenge regels, maar wel de handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en de Mercosurlanden (Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay) die momenteel op tafel van de Europese Commissie ligt. Tijdens de G20-top die start op 18 november wordt daar verder over onderhandeld.
Arnaud Rousseau, de voorzitter van FNSEA, noemt een mogelijk akkoord een “donkerrode lijn” die wordt overschreden. “De overeenkomst zou de deur openen voor 99.000 ton rundvlees, 180.000 ton pluimveevlees, het equivalent van 3,4 miljoen ton maïs en 180.000 ton suiker”, waarschuwden de twee landbouworganisaties voor het vrijhandelsakkoord met Mercosur.
De organisaties menen dat de productievoorwaarden in de Mercosurlanden niet voldoen aan de Europese standaarden. Ze hebben de Franse president en de Franse minister van Landbouw opgeroepen om een einde te maken aan de besprekingen over een overeenkomst die “ten koste zal gaan van onze voedselsoevereiniteit, onze economie en de gezondheid van onze consumenten”, zo klonk het.
De voorbije dagen vond er in het uiterste zuiden van Frankrijk, in Occitanië, al boerenprotest plaats. Dat was ook de regio waar het protest de afgelopen winter startte en zich snel verspreidde over de rest van het land. Bovendien wordt de situatie op dit moment als “explosiever” genoemd in Franse media omdat de landbouwers een bijzonder slechte tarweoogst achter de rug hebben, anderen hebben aanzienlijke verliezen geleden in de wijngaarden en de veehouderij wordt geteisterd door het blauwtongvirus.

Omgedraaide plaatsnaamborden in Frankrijk als protest tegen “landbouwbeleid dat op zijn kop staat"
nieuwsBron: Eigen berichtgeving