Omgedraaide plaatsnaamborden in Frankrijk als protest tegen “landbouwbeleid dat op zijn kop staat"

In Frankrijk staan ​​al enkele dagen duizenden plaatsnaamborden aan de grens van gemeenten ondersteboven. Het is een symbolische actie van de Nationale Federatie van Boerenbonden (FNSEA) en Jonge Boeren (Young Farmers) om het ​​landbouwbeleid aan de kaak te stellen dat “op zijn kop staat”. De boeren protesteren tegen de opeenstapeling van administratieve, regelgevende en ecologische beperkingen.

28 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 28 november 2023 19:48 Joris Rigo
Lees meer over:
larep_Bord

Symbolische actie

Borden met de namen van gemeenten in Frankrijk zijn al enkele dagen het doelwit van FNSEA en 'Young Farmers'. Actievoerders hebben de naambordjes massaal losgemaakt, omgedraaid en opnieuw vastgeschroefd. De symbolische actie moet het landbouwbeleid aan de kaak te stellen dat volgens de koepelorganisaties “in de omgekeerde richting wordt uitgevoerd”. De landbouworganisaties klagen de groeiende ontkoppeling van de regering met de agrarische realiteit aan. Zo zijn ze onder meer ontevreden over de veelheid en striktheid van de regels en normen, en de oneerlijke concurrentie van andere landen die niet aan dezelfde normen onderworpen zijn. Het initiatief van de actie startte in het departement Tarn en verspreidde zich nadien verder naar andere departementen over heel het land.

“Er ontstaat inderdaad woede over de slinkende productiemiddelen, de opeenstapeling van allerlei soorten regels en belastingen zoals bijvoorbeeld: GNR-belasting, vergoedingen voor diffuse verontreinigingen, watervergoedingen”, klinkt het bij de Franse landbouworganisaties. “Het gebrek aan perspectief, bochten naar links en rechts, druk van de media, verstikking door de regelgeving en agri-bashing wegen zwaar op het moreel van boeren.”

De landbouworganisaties benadrukken dat boeren al jaren bezig zijn om hun landbouwpraktijken aan te passen in de richting van meer duurzaamheid en veerkracht in de strijd tegen de klimaatverandering.  Daarnaast werken de landbouwers volgens de organisatie aan het herstel van de Franse voedselsoevereiniteit en het waarborgen van generatievernieuwing. Tot slot eisen de demonstranten "dat de president zijn woord houdt en de Franse landbouw de middelen geeft, alle middelen, om volledig betrokken te zijn bij de voedsel-, energie- en milieuvraagstukken van de toekomst."

Verbod op neonics brengt duizenden boeren naar Parijs
Uitgelicht
Er was niet enkel protest van landbouwers in Brussel woensdag, ook in Parijs kwamen landbouwers bijeen. De protestactie was het gevolg van een opeenstapeling van nieuwe Franse...
8 februari 2023 Lees meer

Bron: La République / France 3

Beeld: La République

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek