header.home link

Verbod op neonics brengt duizenden boeren naar Parijs

8 februari 2023

Er was niet enkel protest van landbouwers in Brussel woensdag, ook in Parijs kwamen landbouwers bijeen. De protestactie was het gevolg van een opeenstapeling van nieuwe Franse landbouwmaatregelen waaronder het verbod op neonicotinoïden in de suikerbietteelt.

tiensesuikerbiet-bietencampage22

Het protest werd georganiseerd door de Franse landbouwvakbond FNSEA, Fédération nationale des syndicats d'exploitants agricoles. Honderden tractoren en duizenden landbouwers uit alle hoeken van het land protesteerden in de Franse hoofdstad tegen de beperking op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

De Franse regering heeft in januari besloten af te zien van de uitzonderingsregels op neonicotinoïden voor de teelt van suikerbieten. Die  beslissing kwam na het arrest van het Hof van Justitie van de Europese Unie waarin het België had veroordeeld wegens het ten onrechte gebruikmaken van een uitzondering om gewasbeschermingsmiddelen met neonicotinoïden op de markt te brengen.

“Het onderwerp neonicotinoïden is nog maar het topje van de ijsberg", zegt FNSEA-voorzitter Damien Greffin. “Landbouwers worden vandaag ook geconfronteerd met allerlei regelgevende beperkingen die innovatieve projecten in de regio's belemmeren.” De klachten nemen toe bij de Franse landbouwers, afgelopen maanden werd er ook al geprotesteerd om hun stijgende productiekosten door de verhoogde energieprijzen aan te klagen en opslag van irrigatiewater te eisen.

Neonicotinoïdenverbod

In de Europese Unie geldt sinds 2018 een verbod op het gebruik in open velden en de verkoop van zaden die behandeld zijn met werkzame stoffen horende tot de familie van de neonicotinoïden, zoals clothianidine en thiamethoxam. Deze “neonics” worden als schadelijk beschouwd omdat ze in verband gebracht worden met bijensterfte. Op dit verbod gold een nooduitzondering die lidstaten de ruimte geeft voor het verlenen van een derogatie. Dit kan enkel in uitzonderlijke omstandigheden wanneer de productie ernstig in gevaar komt of wanneer ecosystemen niet met andere redelijke middelen kunnen worden gecontroleerd. Maar het Europees Hof van Justitie verklaarde in januari dat deze derogaties onwettig zijn. Frankrijk en nog tien andere Europese lidstaten maakten nog gebruik van deze nooduitzondering. België gaf geen derogaties meer sinds 2020.

Uitgelicht
België heeft ten onrechte gebruik gemaakt van een uitzondering die voorzien was in de Europese regelgeving om gewasbeschermingsmiddelen met neonicotinoïden, die schadelijk zij...
20 januari 2023 Lees meer

Bron: Le Monde, BFMTV, eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek