nieuws

Trumps migratiebeleid laat oogst wegrotten in Californië

nieuws

In de zonovergoten landbouwgebieden van Californië, waar normaal miljoenen kilo’s fruit, groenten en noten worden geoogst, blijven de containers akelig leeg. De reden: een acuut tekort aan arbeidskrachten, veroorzaakt door recente invallen van de Amerikaanse immigratiedienst ICE.

Vandaag Jozefien Verstraete
amerika verenigde staten tractor

"Zo’n 70 procent van de arbeiders blijft momenteel weg van de landbouwbedrijven", zegt boerin Lisa Tate. De grootschalige uittocht van arbeiders dwingt president Trump om te laveren tussen economische realiteit en zijn harde migratiebeloftes.

Ruggengraat van de Amerikaanse landbouw

Californië is niet zomaar een landbouwstaat. Meer dan driekwart van het fruit en de noten die in de VS worden geconsumeerd, komt uit deze regio. Wereldwijd is Californië zelfs goed voor 80 procent van de amandelproductie.

De sector draait grotendeels op migrantenarbeid. Veel oogst gebeurt nog met de hand. Volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid bestaat twee derde van de landarbeiders uit niet-Amerikaanse burgers, van wie een aanzienlijk deel geen legale werkstatus heeft. Precies die groep is de laatste maanden het doelwit geworden van ICE-invallen op boerderijen.

Boeren vrezen faillissement

Lisa Tate waarschuwt dat de gevolgen desastreus zijn. "Fruit bederft razendsnel. Als 70 procent van je mensen niet komt opdagen, blijft ook 70 procent van je oogst aan de bomen hangen. En de meeste Amerikanen willen dit werk simpelweg niet doen", zegt ze. "Veel boeren komen nu al nauwelijks rond. Ik ben bang dat dit een kantelpunt wordt waarbij velen failliet zullen gaan."

Op een naburige boerderij, waar normaal 300 arbeiders klaarstaan voor de aardbeienteelt, zijn er nu nog slechts 80 aan het werk, meldt persbureau Reuters. Een arbeider zonder verblijfsstatus getuigt: "We worden ’s ochtends wakker met angst. Eerst maakten we ons zorgen over de zon en de hitte, nu over iets veel groters: mensen worden opgepakt en keren niet meer terug."

Toch keren sommigen ondanks de risico’s terug naar het veld, melden migrantenorganisaties. Simpelweg omdat ze geen andere inkomstenbron hebben.

Deportaties raken de economie

De gevolgen van het wegvallen van arbeidskrachten zijn voelbaar tot ver buiten Californië. Toeleveringsketens raken ontwricht, landbouwbedrijven lijden miljardenverliezen en consumenten krijgen te maken met stijgende prijzen. Daarmee botst Trumps harde migratiekoers op de grenzen van zijn eigen economische beleid.

In interviews en toespraken houdt Trump zich op de vlakte. In gesprek met Fox News zei hij: "Ik ben de sterkste immigratieman die er ooit is geweest, maar ik ben ook de sterkste landbouwman die er ooit is geweest."

Enerzijds roept hij op tot "de grootste massadeportatie in de geschiedenis", anderzijds erkent hij het verlies aan ervaren arbeidskrachten. "Onze boeren verliezen trouwe werknemers die al jaren op hun velden staan en nauwelijks te vervangen zijn", aldus Trump. "Het zijn geen burgers, maar ze zijn geweldig gebleken."

Versoepeling in zicht?

Volgens bronnen binnen de regering wordt achter de schermen gewerkt aan een oplossing. Trump zou overwegen om boeren meer verantwoordelijkheid te geven over de migranten op hun land.

"Als een boer bereid is om voor deze mensen in te staan, kunnen we wel iets bewerkstelligen", klinkt het uit regeringskringen. Wel benadrukte de president dat deze migranten geen burgerschap krijgen. "Maar ze zullen wel belasting moeten betalen in ruil voor hun werk."

Bron: CNN / Reuters / Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek