Fernand Huts legt zich neer bij nietigverklaring verkoop van OCMW-gronden

nieuws

Fernand Huts legt zich neer bij de nietigverklaring van de verkoop van 79 percelen door het Gentse OCMW in 2016 en hij hoopt dat Gent niet naar cassatie trekt. Dat zegt de Antwerpse industrieel aan Apache. Het Gentse stadsbestuur bekijkt sinds eind vorig jaar of het de verkoop toch kan laten gelden door het vonnis in cassatie aan te vechten.

5 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 5 oktober 2023 21:36
Lees meer over:

Huts had de gronden, in totaal 450 hectare landbouwgrond, in Zeeuws-Vlaanderen voor 17,5 miljoen euro kunnen kopen via zijn Luxemburgse vennootschap Bijloke BV. Een Belgisch landbouwerskoppel verzette zich echter tegen die verkoop omdat het eveneens interesse had, maar niet in de volledige oppervlakte.

Het hof van beroep in Gent oordeelde uiteindelijk dat het OCMW effectief onvoldoende (markt)onderzoek had gedaan naar alternatieve pistes, zoals een slimme bundeling van bepaalde percelen. De hele verkoop werd daarom nietig verklaard, hoewel enkele percelen ondertussen al waren doorverkocht.   

Huts verklaart donderdag dat er bij de vernietiging van een akte zoveel komt kijken (advocatuur, notariaat, enz.) dat de uitspraak grote maatschappelijke kosten met zich meebrengt. Hij oordeelt dat het OCMW de zaak verloren heeft en dat elke partij voor zichzelf moet uitmaken wat ze gaat doen.    

De Antwerpse zakenman omschrijft zijn rol in de saga voorts als die van "tussenkomende partij" en hij herhaalt dat hij de gronden rechtmatig heeft verkregen. Hij hoopt op een schikking met het Gentse OCMW, en dus geen verderzetting van de juridische procedures.

Maar het Gentse stadsbestuur kan nog steeds beslissen om naar cassatie te trekken. "De stad bekijkt de zaak nu intern", duidt de woordvoerder van burgemeester Mathias De Clercq (Open vld). De kwestie huisde eerder onder de bevoegdheid van schepen en ex-OCMW-voorzitter Rudy Coddens (Vooruit). Maar gezien de juridische afwikkeling is de burgemeester donderdag het aanspreekpunt.

"Het Vast Bureau heeft een termijn van drie maand om al dan niet in cassatie te gaan", klinkt het daar. Indien de stad zich neerlegt bij de nietigverklaring, volgt een lange afwikkeling omdat de eigendom en uitbating in een nieuwe plooi moeten vallen. "Er is in tussentijd contact tussen de advocaten om te bekijken hoe het beheer van de pacht in de huidige tijdelijke situatie kan betaald en geïnd worden."

Zondag wordt in Gent een vrijblijvend referendum gehouden rond de hoge huizenprijzen in de Arteveldestad. De initiatiefnemers willen onder meer met een grondenbank de beschikbaarheid van sociale woningen opkrikken. Of de uitslag van dat referendum een invloed zal hebben op de keuze om in cassatie te gaan in de zaak met Fernand Huts, wil het stadsbestuur donderdag niet zeggen.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek