Zaak-Huts uitgesteld in beroep

Fernand Huts kocht in 2016 een lot van 450 hectare Zeeuwse landbouwgrond van het Gentse OCMW, goed voor 72 percelen. Een boer uit de buurt vocht de verkoop aan maar kreeg ongelijk in eerste aanleg. In beroep besliste de rechtbank nu de zaak uit te stellen om een advies van de Europese Commissie over verdoken staatssteun - aan Huts - te kunnen bestuderen.

8 september 2021  – Laatst bijgewerkt om 8 september 2021 13:46
Lees meer over:

De eiser is van mening dat het Gentse OCMW de grond in verschillende loten had moeten verkopen. “Door de 72 percelen samen te houden, was het alleen voor kapitaalkrachtige personen of ondernemingen mogelijk om er een realistisch bod te doen”, klinkt het. Huts betaalde er uiteindelijk 17,5 miljoen voor via een Luxemburgse vennootschap. “Veel te laag”, argumenteert de advocaat van de landbouwer. “Volgens een officiële schatting waren de percelen in 2016 samen zo’n 20 miljoen euro waard. In de huidige markt zou dat zelfs al 22 miljoen zijn.” Volgens de raadsman is er dus sprake van bijna 5 miljoen staatssteun aan Huts.

Europese Commissie

In eerste aanleg kreeg de eiser ongelijk, waarna hij beroep aantekende. Het Gentse hof van beroep besloot over de verdoken staatssteun advies te vragen aan de Europese Commissie. Dat advies is intussen ontvangen en neergelegd bij de rechtbank. Om de verschillende partijen het advies te laten bestuderen, verschuift het hof de zaak naar 13 september 2022.

De beslissing van het OCMW is onbegrijpelijk

Hanne Flachet - Flian Belgium

Gegeerde grond

De percelen waren tot voor kort eigendom van het Gentse OCMW. Dat behoort met 1.800 hectare grond tot de grootste grondbezitters van de provincie Oost-Vlaanderen. Dat berekende nieuwssite Apache voor het dossier rond grondbezit in Vlaanderen. Van die 1.800 hectare ligt amper 120 hectare in Gent zelf. De andere eigendommen zijn verspreid over heel Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en zelfs Zeeuws-Vlaanderen, zo blijkt.

De grond in Zeeuws-Vlaanderen is erg gegeerd en ligt op een boogscheut van de Antwerpse haven. Vooral daarover maken buurtbewoners en landbouwers zich grote zorgen. Ze zijn bang dat de landbouwgrond op termijn ontwikkeld zal worden.  “Het is dringend tijd dat de overheid inzet op een goed beheer van landbouwgrond en toegang tot grond voor onze landbouwers.” Dat stellen een 30-tal boerensyndicaten, landbouwers, middenveldorganisaties en academici in een steunverklaring aan de procederende boer.

“In de huidige context waarin toegang tot grond voor landbouwers bijna onmogelijk is, was de beslissing van het OCMW onbegrijpelijk”, stelt Hanne Flachet van FIAN Belgium, die het initiatief nam voor de steunverklaring. “Het gaat om vruchtbare gronden vlakbij Gent, waar je perfect voedsel voor de stad kan produceren. En dat terwijl Gent toch bekendstaat om zijn inspanningen voor lokale voedselproductie en de korte keten. We vragen dat de overheid een grotere rol speelt in het beschermen van landbouwgrond en garanderen van toegang tot grond voor landbouwers. Dit is essentieel om lokaal, duurzaam en kwalitatief voedsel te garanderen vandaag en in de toekomst.”

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek