Bioboer wil in beroep verkoop van 450 ha landbouwgrond laten vernietigen

De saga over de landbouwgronden die Fernand Huts in 2016 kocht van het Gentse OCMW duurt voort. Na in het ongelijk gesteld te zijn in eerste aanleg vraagt een landbouwer nu aan het hof van beroep in Gent om de verkoop van 72 percelen landbouwgrond in Zeeuws-Vlaanderen nietig te laten verklaren.

6 oktober 2020  – Laatste update 6 oktober 2020 20:32
Lees meer over:

Fernand Huts, de topman van Katoen Natie, had de 72 percelen, goed voor 450 hectare landbouwgrond in Zeeuws-Vlaanderen, kunnen kopen via zijn Luxemburgse vennootschap voor 17,5 miljoen euro. Een Belgische boer verzette zich echter tegen de verkoop. Een deel van de gronden, tussen Zelzate en Sas-van-Gent ligt op 17 kilometer van het bedrijf van de bioboer. “Dat was ideaal voor hem om zijn bedrijf uit te breiden”, licht zijn advocaat Nico Reynaert toe. 

"De gronden zijn geregistreerd als 72 percelen en moesten daarom in verschillende loten verkocht worden", pleitte hij. "Vergelijk het met een kunstcollectie. Iemand die tien Picasso's heeft, gaat die toch ook niet in één lot verkopen? Uit geen enkel stuk van het OCMW blijkt dat de verkoop van de 72 percelen in een stuk meer opgebracht zou hebben dan ze afzonderlijk te verkopen”, aldus de advocaat. 

De verkoop is discriminerend en enkel bedoeld voor mensen die veel geld hebben. De doelgroep, landbouwers, zijn zelfs nooit aangeschreven.

Nico Reynaert - Advocaat bioboer

Reynaert vindt de verkoop discriminerend en enkel bedoeld voor mensen die veel geld hebben. "De doelgroep, de landbouwers, zijn zelfs nooit aangeschreven." Bovendien vindt hij dat de gronden onder de prijs werden verkocht. "Het stuk grond was 20 miljoen euro waard volgens het taxatieverslag en in 2016 was dat al 22,5 miljoen. Dat is een reële staatssteun van 5 miljoen euro bij een verkoop voor 17,5 miljoen euro." Volgens hem zijn er inmiddels ook al gronden doorverkocht. 

"Iemand die zo snel gronden doorverkoopt, dat moet toch met winst gebeuren? Het mooiste bewijs dat de gronden te goedkoop werden verkocht”, benadrukt de advocaat van de bioboer. Hij vraagt daarom de nietigverklaring van de verkoop, iets wat in eerste aanleg werd afgewezen

Het OCMW meent op zijn beurt dat de verkoop in één lot een beleidskeuze was. "We hebben getracht met pachters te onderhandelen, maar dat ging te weinig opleveren, zeker niet de hoogste prijs”, luidt het. 

Ook de Luxemburgse vennootschap van Fernand Huts vindt de actie van de boer vreemd. "Twee jaar lang heeft men niks van zich laten horen. Pas in juni 2018 wordt een procedure opgestart om de verkoop nietig te laten verklaren. Men wacht toch geen twee jaar? Ondertussen zij er al stukken doorverkocht, maar dat gaat om hele kleine stukjes van mensen die hun tuintjes wilden vergroten en bij ons kwamen aankloppen”, meent de advocaat van de vennootschap. 

De uitspraak volgt op 3 november.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek