Gent wil (landbouw)patrimonium verkopen om sociale woningen te bouwen

Stad Gent is van plan om tot 2025 (landbouw)grond en gebouwen, goed voor samen zo’n 140 hectare, te verkopen. De opbrengst hiervan moet dienen om nieuwe sociale woningen te financieren. De landbouwgrond zou wel pas mogen verkocht worden als de andere kmo- en bouwgronden niet het vooropgestelde bedrag binnenbrengen.

20 april 2021  – Laatste update 20 april 2021 18:18
Lees meer over:

Het stadsbestuur van Gent heeft 90 miljoen euro veil voor de bouw van nieuwe sociale woningen tijdens de huidige bestuursperiode. Een deel van dat budget, goed een derde, moet komen van de verkoop van eigendommen van het OCMW. Sogent, de ruimtelijke planningsdienst, staat in voor de zoektocht naar potentiële kopers.

Het Gentse OCMW behoort met 1.800 hectare grond in eigendom bij de grootste grondbezitters van de provincie Oost-Vlaanderen, berekende nieuwssite Apache voor het dossier rond grondbezit in Vlaanderen. Van die 1.800 hectare ligt amper 120 hectare in Gent zelf. De andere stukken grond zijn verspreid over heel Oost-Vlaanderen en zelfs tot in West-Vlaanderen.

Is het wel de taak van een stad om landbouwgrond te beheren die in een andere provincie ligt?

Sami Souguir (Open Vld) - Schepen van Stadsontwikkeling Gent

Uitverkoop?

De Hongerige Stad, een coalitie die een 70-tal boeren, enkele burgers en tientallen organisaties verenigt, kant zich tegen de plannen van Gent. Volgens trekker Hans Vandermaelen zal het eeuwenoude patrimonium over enkele bestuursperiodes verdwenen zijn, als de stad in dit tempo “uitverkoop” blijft houden, vertelt hij aan De Standaard.

Sami Souguir (Open Vld), schepen van Stadsontwikkeling, ontkent met klem dat Stad Gent een uitverkoop houdt. “We schatten dat niet meer dan 7,8 procent van het volledige patrimonium zal worden verkocht. Dat ligt helemaal in de lijn met wat eerder al is gebeurd”, zegt hij. Daarmee doelt hij op de verkoop van OCMW-bezittingen tussen 2009 en 2019, goed voor zo’n 6 miljoen euro. Souguir benadrukt ook dat de opbrengst niet gebruikt wordt om eenmalige kosten te dekken, “maar om betaalbare woningen (30 miljoen euro) te bouwen en voor andere sociale doeleinden (10 miljoen euro)”.

Volgens de schepen zou er in de eerste twee jaar ook geen landbouwgrond mogen verkocht worden. “En daarna kan het alleen als de verkoop van kmo-grond, bouwgrond en hoeves nog niet de beoogde 40 miljoen euro heeft opgebracht. Overigens moeten we ons afvragen of het wel de taak is van een stad als Gent om landbouwgrond te beheren die in een andere provincie ligt, of hoeves die soms meer kosten dan ze opbrengen.”

“Hou ook rekening met gebruikswaarde”

Vandermaelen wijst erop dat de gronden de voorbije vijf jaar zo’n 3,3 miljoen euro aan pacht hebben opgebracht. “Deze aanpak getuigt van een kortetermijnvisie die alleen rekening houdt met de verkoopwaarde van die gronden, niet de gebruikswaarde. We vragen al lang dat de stad een breed maatschappelijk debat houdt over wat ze met die gronden kan doen, vóór ze verkoopt.”

Heel wat kleine bioboeren zijn vandaag op zoek naar grond, maar de prijzen swingen de pan uit. De stad kan de grond hiervoor inzetten

Esther Beeckaert - De Hongerige Stad

Voor de actiegroep is dit een uitgelezen kans voor Gent om via een correct gebruik van die gronden een belangrijke impact te hebben op de lokale voedselvoorziening, biodiversiteit en het klimaat. “Je kan zoveel meer doen met die gronden”, vult Esther Beeckaert aan in Het Laatste Nieuws. “Heel wat kleine bioboeren zijn vandaag op zoek naar grond, maar de prijzen swingen de pan uit. De stad kan de grond hiervoor inzetten.”

De Hongerige Stad had in oktober 2019 al een open brief gestuurd naar het stadbestuur om de verkoop van OCMW-gronden aan te klagen. Tegen eind april, wanneer de bestuursnota ter goedkeuring op de gemeenteraad komt, komen er waarschijnlijk nog acties aan. De coalitie ontstond in 2016 nadat bekend werd dat een vennootschap, gelinkt aan ondernemer Fernand Huts, 450 hectare landbouwgrond in Zeeuws-Vlaanderen had opgekocht van het Gentse OCMW.

Bron: De Standaard / Apache / Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek