Proper drinkwater grote zorg voor landbouwdieren bij overstroming

Het klinkt als een tegenstrijdigheid, maar de beschikbaarheid van drinkwater is één van de grootste problemen bij overstromingen, zoals die recent plaatsvonden in de IJzervallei in West-Vlaanderen.  “Als de stal overloopt, kan het drinkwater zich mengen met onder andere mest, met tal van gezondheidsrisico’s als gevolg”, klinkt het bij DGZ dat één zo’n ziektegeval constateerde. Ook de bioveiligheid kan volgens de organisatie in gevaar komen als het vee geëvacueerd moet worden.

23 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 23 november 2023 18:16 Jerom Rozendaal
Lees meer over:
varkensstal onder water Westhoek

Het lijkt dat landbouwdieren de extreme regenval van de voorbije weken, die vooral in West-Vlaanderen tot wateroverlast leidde, goed doorstaan hebben. Van Bart Nayaert, landbouwgedeputeerde van de provincie West-Vlaanderen, vernemen we dat er drie veebedrijven geëvacueerd zijn in de provincie en dat de dieren het naar omstandigheden goed maken en binnen afzienbare tijd terugkeren naar hun eigen stal. “We hebben geen klachten van ziekte-insleep ontvangen”, vertelt hij.  

Het is mogelijk dat de gezondheidsproblemen zich op een later moment uiten. “De bioveiligheid komt in gevaar als men door overmacht dieren moet onderbrengen op andere locaties. Dat verhoogt de kans op besmettingen zoals bijvoorbeeld IBR, BVD of mycoplasma”, laat Mich Gillis van Dierengezondheid Vlaanderen (DG2) weten. De organisatie ontving vooralsnog geen meldingen van verdenkingen van dergelijke ziektes.

Bovendien ontving de organisatie ook geen vragen van verontruste veehouders. Het enige voorval dat met de overstromingen te maken had op de burelen van DGZ was een melding van een dierenarts die een waterstraal liet onderzoeken omdat er verschillende koeien diarree hadden. “Hij vermoedde fecale verontreiniging door de overstromingen en dit is door ons labo bevestigd”, aldus Gillis.

DGZ noemt beschikbaarheid van zuiver drinkwater een van de grootste risico’s bij overstroming van de stal. “Als de stal onderloopt, kan het drinkwater zich vermengen met bijvoorbeeld mest met allerlei gezondheidsrisico’s als gevolg. Denk aan spijsverteringsstoornissen als gevolg van salmonellose, clostridiose, paratuberculose.”

Gezondheidsrisico's van poten in het water

Daarnaast is het zo dat landbouwdieren hun poten best droog houden. “Als de poten volledig onder water komen, geraken ze onderkoeld wat meer kans geeft op luchtweginfecties. Als ze gedeeltelijk in het water staan en dus vaak ook in slijk, wordt het risico op uierontstekingen groter. En als de dieren continu op een natte ondergrond staan, zullen ze meer last hebben van klauwletsels”, laat DGZ weten. "Maar onze landbouwdieren zijn ook geen watjes. Sowieso staan er gezien het klimaat van ons land wel vaker koeien met hun poten in het water.”

Dierengezondheidsdienst adviseert dieren bij overstromingsgevaar te verzetten naar hoger gelegen weides als boeren hier ten minste de mogelijkheid toe hebben.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek