West-Vlaamse akkerbouwer-vleesveehouder: "Continu regen gehad sinds 16 oktober"

Niet alleen de Westhoek wordt getroffen door de hevige regenval van de voorbije weken, ook elders in West-Vlaanderen zien de boeren af. Piet Vandermersch vreest het ergste voor negen hectare aardappelen die nog op het veld staan. “Het moet twee weken droog zijn voordat wij op het land kunnen”, aldus Vandermersch. Ook zijn veeteeltactiviteit wordt getroffen. “De koeien zijn veel eerder naar binnen gekomen.”

10 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 10 november 2023 19:13 Jerom Rozendaal
Lees meer over:
IMG-20231110-WA0004

Op 16 oktober is de loonwerker van Vandermersch voor het laatst uitgereden met zijn aardappelrooier. “Sindsdien is het blijven regenen en te nat om het veld op te gaan”, vertelt de vleesveehouder-akkerbouwer uit Ledegem die ook geen verbetering ziet in de nabije toekomst. “Donderdag is er 20 liter water gevallen en ook deze nacht 20 liter.” Het moet volgens hem twee weken droog zijn alvorens het weer toelaat om het land op te gaan. “En binnenkort krijgen we ook te maken met het risico op nachtvorst”, duidt de boer.

IMG-20231110-WA0002

21 hectare is gerooid, maar de akkerbouwer vreest het ergste voor de negen hectare aardappelen die nog op het veld staan. “Deze staan al weken in de modder en de kans op rot wordt met de dag groter,” vertelt de boer. Een gedeelte van de oogst is bestemd voor de korteketenverkoop. De West-Vlaming heeft meerdere aardappelautomaten in de buurt en zijn zoon is recent gestart met de verkoop van genetteaardappelen aan marken en winkels.

Deze aardappelen voor eigen gebruik liggen al in de loods en de resterende aardappelen op het veld werden deels onder contract verkocht, deels voor de vrije markt. Om een boete voor het niet nakomen van zijn contractverplichtingen te voorkomen, moet Vandermersch mogelijk een beroep doen op de al gerooide aardappelen.

Naast zijn landbouwbedrijf is de West-Vlaming ook actief als gemeenteraadslid in Ledegem en zetelt hij in de West-Vlaamse provincieraad namens Open Vld. De voorbije jaren heeft de provincie geïnvesteerd in waterbuffers, maar ook deze bieden momenteel volgens hem geen soelaas door de uitzonderlijke omstandigheden.

Koeien eerder naar binnen

De economische schade voor Vandermersch blijft niet beperkt tot zijn akkerbouwactiviteiten. Ook zijn vleesveehouderij wordt getroffen. Vanuit zijn keukenraam kijkt de West-Vlaming uit over weidehuiskavels die blank staan met water. “Normaal gaat ons Belgisch witblauw op 11 november naar binnen maar door de natheid staan ze nu al drie weken binnen, waardoor we ze moeten bijvoeren”, vertelt de boer.

weide van Piet Vandermersch
Piet Vandermersch tussen de koeien

De situatie bij Vandermersch lijkt exemplarisch voor Vlaanderen. Volgens recent gepubliceerde schattingen van het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) moest er eind oktober nog een kleine 40 procent van het Vlaamse aardappelareaal gerooid worden. Dat is vandaag niet veel minder. Landbouworganisatie ABS schatte deze week in dat meer dan 30 procent van de Vlaamse aardappelen in het veld staat.

Sinds de bevraging van PCA zijn er nauwelijks droge periodes geweest en worden sommige gebieden harden getroffen dan anderen. Vooral de Westhoek ziet momenteel af. Aardappelboeren Danny Metsu en Philip Fleurbaey uit regio Ieper getuigen bij VRT over de dreigende misoogst. “In het begin van de maand keken we continu naar het weerbericht. Nu kijk ik niet meer. Het heeft toch geen zin”, zei Philip Fleurbaey terneergeslagen.

Kletsnatte velden verhinderen aardappeloogst
Uitgelicht
Door de hevige regenval van de laatste weken is het bij veel aardappeltelers bang afwachten of ze hun aardappelen wel geoogst zullen krijgen. Zeker in West-Vlaanderen ziet het...
8 november 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek