Kletsnatte velden verhinderen aardappeloogst

Door de hevige regenval van de laatste weken is het bij veel aardappeltelers bang afwachten of ze hun aardappelen wel geoogst zullen krijgen. Zeker in West-Vlaanderen ziet het er niet goed uit na de hevige regenval van maandag. Volgens schattingen van het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) moest er eind oktober nog een kleine 40 procent van het Vlaamse aardappelareaal gerooid worden. Door de vele regendagen sinds dan is dat aandeel nog niet veel geslonken.

8 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 9 november 2023 8:01 Griet Lemaire
Lees meer over:
aardappelen rooien regen_Oomen

Hoge opbrengstverwachtingen

Tot over enkele weken zag het er nochtans bijzonder goed uit voor de aardappeltelers. Door de hoge opbrengstverwachtingen en het mooie weer verliep de oogst in de eerste weken van oktober voorspoedig. PCA raamde de totale oogst in België dit jaar op 4,64 miljoen ton. Dat is een half miljoen toen meer dan het vijfjarig gemiddelde en maar liefst 1,64 miljoen ton meer dan vorig jaar. Al is de kwaliteit van de aardappelen dit jaar beduidend lager, met misvormde knollen, groeischeuren en holle aardappelen.

Ook de rooiomstandigheden waren eind september en de eerste weken van oktober goed, maar veel telers waren niet gehaast om hun aardappelen uit de grond te krijgen omdat ze extreem laat gepoot waren en dus hier en daar nog wat konden doorgroeien. Navraag door PCA bij 130 Vlaamse aardappeltelers leert dat eind oktober ongeveer 64 procent van de aardappelen in Vlaanderen was gerooid. Slechts één op drie van de telers was op dat moment al klaar met oogsten. In Wallonië staat men er iets beter voor: daar was eind oktober ongeveer driekwart van de aardappelen van het veld.

Dramatische situatie in Westhoek

Sinds die bevraging zijn er nauwelijks droge periodes geweest. Om de andere dag valt er regen uit de lucht waardoor de aardappelvelden nauwelijks kunnen opdrogen. Moderne machines kunnen veel, zelfs in natte omstandigheden, maar de afgelopen tien dagen werd er niet veel vooruitgang geboekt. Volgens landbouworganisatie ABS staat vandaag nog steeds meer dan 30 procent van de Vlaamse aardappelen in het veld. Of ze nog gerooid kunnen worden, hangt af van het weer van de komende weken. Komen er droge periodes aan zonder nachtvorst, dan is er nog tijd om de aardappelen in de voorraadschuren te krijgen.

In de Westhoek is de situatie intussen wel heel precair geworden. Dat gebied in West-Vlaanderen kreeg afgelopen maandag een wolkbreuk over zich waardoor het water op de velden blijft staan. Door de vele regen waren de gronden al verzadigd waardoor het moeilijk in de bodem kan dringen. Wanneer aardappelruggen voor meer dan een dag onder water blijven staan, dan treedt natrot op. Gevreesd wordt dat dit zal leiden tot een totaal verlies aan ongerooide percelen.

Bovendien zijn landbouwers verplicht om na de aardappeloogst hun perceel opnieuw te bezaaien. Dat kan met een ander gewas zoals tarwe of gerst, of met vanggewassen. Als gevolg van de natte weersomstandigheden heeft de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) laten weten dat de uiterste inzaaidatum voor wintergranen en wintervlas is uitgesteld tot 30 november om de bodemstructuur niet onnodig te schaden.

Op weg naar hogere prijzen?

Volgens berekeningen van de Nederlandse website Boerenbusiness zou het gaan om een areaal van ongeveer 3.000 hectare dat in de Westhoek bedreigd is. Dat komt bij de huidige hectareopbrengsten overeen met ongeveer 130.000 ton aardappelen. “De Belgische aardappeloogst werd als bovengemiddeld ingeschat dus sprake van een groot probleem is er nog niet meteen. Maar het kan wel de stemming op de aardappelmarkt positief beïnvloeden”, klinkt het. De gespecialiseerde website verwacht dat de huidige marktprijzen van ongeveer 100 euro per ton, wat aan de lage kant is, voor dit seizoen zeer waarschijnlijk tot het verleden zullen behoren.

🎥 VIDEO: “Goed Gerief – Aardappelrooier”
Uitgelicht
In "Goed Gerief" kom je alles te weten over oude en moderne landbouwwerktuigen die werden/worden gebruikt voor het rooien van aardappelen. Hoe deed men het vroeger? Hoe doet m...
24 oktober 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Boerenbusiness

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek