Uitstel inzaai wintergranen en -vlas door natte weersomstandigheden

Als gevolg van de natte weersomstandigheden in de voorbije weken, lopen de landbouwwerkzaamheden vertraging op. In het bijzonder het rooien van de aardappelen verloopt in vele streken moeizaam. Om de bodemstructuur niet onnodig te schaden en te kunnen voldoen aan de vanggewasverplichting wordt de uiterste inzaaidatum van wintergranen en wintervlas uitgesteld tot 30 november.

31 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 31 oktober 2023 15:22
Lees meer over:
vlas in bloei

Voor het inzaaien van vanggewassen is het te laat. Landbouwers kunnen wel nog gebruik maken van de equivalente maatregel ‘Wintergranen of wintervlas na nitraatgevoelige hoofdteelten’. Om volgens de mestwetgeving mee te tellen voor het doelareaal moesten landbouwers uiterlijk tegen 31 oktober een aanvraag indienen via het Mestbankloket om vervolgens in te zaaien tegen 15 november. Maar daar zijn nu versoepelingen op gekomen.

Door de natte weersomstandigheden hebben de oogst en bodembewerkingen grote vertragingen opgelopen. En de weersvoorspellingen geven voor de komende dagen weinig beterschap, integendeel. Om toch te kunnen voldoen aan de vanggewasverplichting in de gebiedstypes 2 en 3, en de bodemstructuur niet onnodig te schaden, wordt een versoepeling toegestaan voor landbouwers die de equivalente maatregel ‘Wintergranen of wintervlas na nitraatgevoelige hoofdteelten’ hebben aangevraagd. Deze landbouwers mogen nu wintergranen of -vlas inzaaien ten laatste op 30 november in de plaats van 15 november. Het wintergraan of wintervlas moet vervolgens op de betreffende percelen aangehouden blijven en geoogst worden als hoofdteelt in 2024.

Daarnaast is ook de uiterste aanvraagdatum voor diezelfde equivalente maatregel een tweede maal uitgesteld van 31 oktober naar 15 november. Landbouwers kunnen de equivalente maatregel nu nog aanvragen tot uiterlijk 15 november. Voor de andere equivalente maatregelen en voor de vanggewasregeling verandert er niets.

Meer info over de equivalente maatregelen staat op de website van de Vlaamse Landmaatschappij.

“Behoorlijke aardappelopbrengst verwacht”: verwerkende industrie hoopt op nieuw record
Uitgelicht
Ondanks de vertraging bij de voorjaarswerken stevenen de aardappeltelers af op behoorlijk opbrengsten. De verwerkers mogen daardoor hopen dat zij dezelfde volumes draaien als...
5 september 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek