Deadline aanvraag inzaai wintergranen na aardappelen en maïs uitgesteld naar 31 oktober

Rechtzetting: Het gaat niet om de inzaai van vanggewassen die uitgesteld wordt, maar om de aanvraag om gebruik te maken van de equivalente maatregel wintergranen of wintervlas na nitraatgevoelige hoofdteelten, die is verlengd tot 31 oktober. Omdat deze teelten door het natte voorjaar later zijn ingezaaid en geplant en de oogst hierdoor ook later zal plaatsvinden, krijgen de telers het nodige respijt. Dat laat de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) weten.

21 september 2023  – Laatst bijgewerkt om 21 september 2023 21:57 Ruben De Keyzer
Lees meer over:
graan

Vanggewassen zijn gewassen die na een hoofdteelt worden ingezaaid om de uitspoeling van meststoffen in de waterlopen te voorkomen. Normaal moeten die zo snel mogelijk ingezaaid worden. Maar de natte weersomstandigheden in het voorjaar hebben ervoor gezorgd dat aardappelen en maïs vaak later zijn ingezaaid en dus later zullen worden geoogst. Ondanks de goede groeiomstandigheden in de zomer zal het daardoor in sommige streken moeilijk worden om de vanggewassen na aardappelen en maïs tijdig in te zaaien, aldus VLM.

Om aan de vanggewasverplichting te kunnen voldoen en het doelareaal op percelen in gebiedstype twee en drie te realiseren, voorziet de wetgeving twee mogelijkheden voor aardappelen en maïs. De landbouwer kan enerzijds het doelareaal realiseren via de gewone vanggewasregeling waarbij voor aardappelen en maïs het vanggewas uiterlijk tegen 15 oktober moet ingezaaid zijn. Daarnaast biedt de Mestbank anderzijds ook de mogelijkheid tot een equivalente maatregel, ‘wintergranen of wintervlas na nitraatgevoelige hoofdteelten' genoemd.

De deadline voor die laatste maatregel wordt nu verlengd door de slechte weersomstandigheden. Landbouwers die willen gebruik maken van die equivalente maatregel moeten dit uiterlijk tegen 31 oktober 2023 laten weten via het Mestbankloket. De percelen waarop de landbouwer de equivalente maatregel zal toepassen, moeten in de verzamelaanvraag van het Departement Landbouw en Visserij eveneens uiterlijk tegen 31 oktober 2023 aangeduid zijn.

Goed om te weten: Het wintergraan of wintervlas moet uiterlijk 15 november ingezaaid zijn op de betreffende percelen en moeten worden aangehouden als hoofdteelt in 2024. De percelen waar de equivalente maatregel ‘wintergranen of wintervlas na nitraatgevoelige hoofdteelten’ wordt toegepast, tellen slechts gedeeltelijk mee voor het realiseren van het doelareaal voor vanggewassen, waarbij er wordt gewerkt met een factor 0,65.

De voorwaarden van de equivalente maatregel blijven onverminderd van toepassing. Meer algemene informatie over de equivalente maatregelen staat op de website van de Vlaamse Landmaatschappij. Ook belangrijke informatie omtrent de sancties bij het niet naleven van de voorwaarden zijn op de website raadpleegbaar.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek